Onsdag, den 30. oktober, blir den store dagen i markedene til uken. Da avsluttes verdens viktigste rentemøte og Fed kunngjør sin rentebeslutning, og i tillegg legger Apple frem kvartalsresultater.

Trumps syndebukk

Fed-sjefen Jerome Powell er blitt president Donald Trumps favorittprygelknabe og syndebukk for det meste som går galt i amerikansk økonomi. En økonomi Trump ellers ynder å beskrive som historiens beste for USA.

Trump er forbannet for at Fed og Powell ikke setter ned renten raskere og kraftigere, og han viser blant annet til at rentene i Europa er lavere og at dette er et konkurransefortrinn.

De siste ukene har det vært uvanlig stille med kritikk fra Trump, men ingen blir forbauset hvis det kommer en ny Twitter-storm frem mot rentebeslutningen onsdag.

På sist rentemøte i september ble styringsrentene satt ned med 0,25 prosentpoeng til henholdsvis 2,0 og 1,75 prosent. Trump var mest opptatt av at renten ikke ble satt ned mer.

Onsdag er det ventet at rentekomiteen i Fed (Fomc) vil senke renten ytterligere, til 1,75 og 1,50 prosent. Men at rentesyklusen med kutt vil stoppe der, med tre rentekutt i år.

– Vår oppfatning er at det stopper etter dette. Vi venter ikke kutt i desember, og vi regner ikke med kutt neste år. Økonomien, slik jeg ser den, er i ferd med å stabilisere seg, sier Drew Matus, sjefstrateg hos MetLife Investment Management til CNBC.

Det stormer i og rundt Fed

President Trump kastet Janet Yellen, som var utnevnt av president Barack Obama, ut av sjefskontoret i Fed i begynnelsen av 2018.

Men Trumps håndplukkede kandidat Powell har nektet å danse etter presidentens pipe. Selv om Fed-sjefen er en politisk utnevnelse, er instruksen at Fed skal operere fullstendig uavhengig av politiske føringer eller press.

Men innad i Fed er det også store spenninger. De offentlige notatene etter forrige rentemøte i midten av september viser at det er stor uenighet mellom de 17 guvernørene i banken. Tre grupperinger utkrystalliserte seg:

  • Syv ville kutte renten ytterligere 0,25 prosent.
  • Fem ville kutte 0,25 prosent, og stoppe der.
  • Fem ville ikke røre rentene.

Enkelte mener det derfor er bemerkelsesverdig at konsensus i markedet er så klar på at det kommer et nytt kutt på 0,25 prosentpoeng på onsdag.

– Mens markedet fortsatt for fullt priser inn nok et kutt på 25 poeng, og Fed ikke gjør noe for å dempe disse forventningene, kan man ikke avvise denne realiteten, sier Paul Ashworth, sjeføkonom hos Capital Economics til Marketwatch.

Forklaringen kan være at alle de syv som er mest aggressivt for rentekutt sitter i den 12 personer store rentekomiteen - Federal Open Market Committee (Fomc) - som har det avgjørende ordet i rentespørsmål.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.