Torsdag morgen la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem tall for veksten i bruttonasjonalprodukt (bnp) for Fastlands-Norge. Det viste en vekst på 0,5 prosent for norsk økonomi i andre kvartal, akkurat som ventet av analytikerne, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Varmen og tørken som har herjet landet i sommer bidro til å dempe veksten i norsk økonomi.

«Spesielle nedbørsforhold medførte lav produksjon i kraftforsyning og dempet veksten i fastlands-bnp med nærmere 0,2 prosentpoeng i andre kvartal», skriver SSB.

Tror ikke det påvirker Norges Bank

I forkant av tallene skrev analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets' morgenrapport at fallet i strømproduksjonen i andre kvartal ga meglerhuset en forventning om en svak vekst på 0,3 prosent i kvartalet. Norges Bank hadde et anslag om en vekst på 0,7 prosent.

«Norges Bank legger lite vekt på midlertidige svingninger i elektrisitetsproduksjon. Vi tror derfor Norges Bank kommer til å tolke dagens tall ganske «in line» med egen prognose», skriver Bernhardsen.

Økt konsum i husholdningene

Ifølge SSB kommer veksten på fastlandet hovedsakelig fra økt tjenesteproduksjon, særlig varehandel, forretningsmessige tjenester og informasjonsteknologi. Den private tjenesteproduksjonen økte med 1,1 prosent i andre kvartal etter en vekst på 0,7 prosent de tre foregående kvartalene.

Tallene viser også at nordmenn bruker mer penger. Husholdningene økte konsumet med én prosent etter nullvekst forrige kvartal.

«Varekonsumet økte med 1,5 prosent i andre kvartal, i hovedsak som følge av flere bilkjøp og matvarekonsum. Nedgang i konsumet av elektrisitet og brensel trakk varekonsumet ned med 0,9 prosentpoeng og samlet konsum med 0,4 prosentpoeng», skriver SSB.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– It´s for a good reason
Konserndirektør i Lyse Toril Nag sier hun har ikke har noen problemer med å være utpekt som høyrisikoperson i den globale databasen World-Check, også omtalt som "verdens største svarteliste".
01:20
Publisert: