Det ble skapt 431.000 nye jobber i USA i mars, viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet fredag ettermiddag. Samtidig ble månedstallene for februar revidert opp til 750.000, fra tidligere 678.000.

På forhånd var det ventet en jobbvekst på 490.000 i mars, ifølge estimater hentet inn av Bloomberg.

Arbeidsledighetsraten falt til 3,6 prosent i mars fra 3,8 prosent i februar. Analytikerne ventet på forhånd at ledigheten ville ligge på 3,7 prosent.

Lønnsveksten gjorde et hopp fra 5,1 prosent på årsbasis i februar til 5,6 prosent på årsbasis i mars. Den var på forhånd ventet til 5,5 prosent.

De amerikanske sysselsettingstallene omtales ofte som «månedens viktigste tall», fordi tallene gir en indikasjon på hvordan det står til i verdens viktigste økonomi. Tallene følges tett av den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, og de følges også tett i finansmarkeder over hele verden.

Stramt arbeidsmarked

I midten av mars hevet den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) styringsrenten for første gang siden desember 2018. Da ble det også varslet at Fed ser for seg å heve renten seks ganger til i år.

Sterk jobbvekst og et stramt arbeidsmarked er blant det som har bidratt til at Fed har jekket opp renteutsiktene, i tillegg til skyhøy prisvekst.

I forrige uke sa Fed-sjef Jerome Powell at «arbeidsmarkedet er veldig sterkt, og inflasjonen er altfor høy».

– Sentralbanken er bekymret for at man skal få en lønns- og prisspiral, altså at høyere priser vil føre til høyere lønn, som igjen vil føre til høyere priser, sa sjeføkonom Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom til DN tidligere denne uken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.