Fredag morgen kom Statistisk sentralbyrå med nye tall som viser nordmenns at gjeldsvekst fortsetter å falle.

Gjeldsveksten til norske husholdninger var på 5,4 prosent i november, noe som er det laveste nivået på over 22 år.

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, skriver på Twitter:

– Dette er den laveste kredittveksten siden desember 1996! Begynner svakere boligprisvekst endelig å trekke kredittveksten ned?

Det var også en markert nedgang fra måneden før, da gjeldsveksten var på 5,7 prosent.

Gjeldsveksten til husholdningene toppet seg våren 2017, ifølge statistikken til SSB, da den var oppe i 6,7 prosent. Siden har den avtatt gradvis, og falt til 5,7 prosent for første gang i oktober.

Rentehopp i september

Marlene Granerud er makroøkonom i Swedbank, og hun forteller at grunnen til at husholdningenes gjeldsvekst falt i november er at boligmarkedet har stabilisert seg og at renten er blitt hevet.

Norges Bank satte opp styringsrenten til 0,75 prosent i september, det første rentehoppet på over syv år. Videre har sentralbanken signalisert to rentehevinger i 2019, en på våren og en på høsten.

– Forventninger om videre renteheving kan også være en årsak til at gjeldsveksten er lavere, sier Granerud.

Økonomen forklarer at selv om fallet i gjeldsveksten ikke er veldig overraskende, hadde de ventet at nedgangen ville komme litt senere.

– Rentene har ikke økt så mye enda, og vi ser for oss en del transaksjoner i boligmarkedet. Samtidig har utlånsundersøkelsen til Norges Bank vist at bankene forventer lavere lånevekst fremover, så dette kommer ikke helt overraskende, sier Granerud.

Renteoppgang fikk effekt i november

De norske bankene var raske med å sette opp rentene til sine boliglånskunder, men for eksisterende kunder er reglene slik at det tar seks uker før rentehevingen trer i kraft.

For de husholdningene som hadde lån fra før, slo derfor ikke de økte rentene ut før i november.

For nye lånekunder slo renteoppgangen derimot fult ut allerede i oktober.

De siste månedene har også gjeldsveksten til de ikke-finansielle selskapene avtatt. Denne toppet seg i april i fjor, men har avtatt siden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kjøper ikke kinesere Iphone
Apple har tapt mye av markedsverdien sin på børsen i det siste.
01:44
Publisert: