DNB Markets-analytiker Ole André Kjennerud sparer ikke på kruttet i en utsendelse til kundene onsdag morgen:

– At et enkeltselskaps advarsel om fall i omsetningen kan gi konsekvenser i valutamarkedet globalt og stemningen i finansmarkedet generelt, hører med til sjeldenhetene. Men det siste døgnet har vi sett nettopp dette, skriver analytikeren.

Etter at børsene stengte i USA onsdag kveld, varslet Apple at det venter en omsetning på 84 milliarder dollar – mellom fem og ni milliarder dollar lavere enn tidligere indikert.

– Det meste av svekkelsen, og over 100 prosent av det verdensomfattende inntektsfallet, skjedde i stor-Kina, skriver Apples konsernsjef Tim Cook i en pressemelding.

Frykt for global resesjon

Like etter at Apple kom med den oppsiktsvekkende meldingen onsdag kveld, skjedde det flere ting: Den japanske valutaen yen styrket seg kraftig, mens fremtidskontraktene for amerikanske aksjer falt brått.

Kjennerud mener disse markedsbevegelsene henger sammen med resultatvarselet fra Apple:

– Markedsbevegelsene har ikke latt vente på seg. Resultatvarselet nørte opp under frykten om at en global resesjon nærmer seg. Dette bidro til at investorene trakk mot trygge havner.

Yen er ansett som en «trygg havn» i valutamarkedet, og vil derfor ofte styrke seg når frykten øker i markedet. Siden midten av desember har valutaen styrket seg drøye fem prosent mot dollar, noe som er mye i valutamarkedet.

Kraftige markedsbevegelser

Denne styrkelsen blekner likevel sammenlignet med det som skjedde onsdag kveld.

Da steg valutaen svært brått, og var på det meste opp over fire prosent mot dollar, kun i løpet av noen få minutter.

Like etter falt yen en del tilbake, men endte likevel dagen med en oppgang på over to prosent.

– Den kraftige yenbevegelsen bør ses i lys av at de japanske markedene holder stengt, som betyr relativt tynn handel, skriver Kjennerud.

Det var ikke bare valutamarkedet som reagerte på Apples resultatvarsel onsdag kveld. Apple falt over syv prosent i etterhandelen på Wall Street, og bidro også til at fremtidskontraktene for den brede samleindeksen S&P 500 falt brått.

Torsdag morgen viser fremtidskontraktene at S&P 500 ligger an til et børsfall på 1,3 prosent i ettermiddag.

I tillegg har både de tyske og de amerikanske statsrentene falt tilbake.

Dårlig nytt for hele verden

– At det skuffende Apple-resultatet skyldes svak vekst i Kina er ikke veldig overraskende, men på mange måter også litt pussig, skriver Kjennerud videre.

Han påpeker at kinesiske myndigheter i en årrekke har snakket om at økonomien skal bli mer forbruksbasert, at veksten i større grad skal drives av etterspørsel fra folk flest.

Offisielle kinesiske tall har bekreftet at dette er en strategi myndighetene har lykkes med. Ifølge BNP-tallene sto forbruket for nesten 80 prosent av veksten i 2018, skriver Kjennerud.

– Misforholdet mellom hva myndighetene rapporterer og hva vi ser av vekst i viktige varegrupper er imidlertid stor, og Apples resultatvarsel var nok en bekreftelse på av kinesisk statistikk kan og bør tas med en klype salt, skriver Kjennerud.

Flere har bitt seg merke i dette. Den amerikanske nettavisen Axios' redaktør Scott Rosenberg skriver følgende:

«Apples resultatvarsel utløser et sjeldent og midlertidig sjokk for aksjene, men er mest sannsynlig mer alarmerende for den vide verden, siden Apples innsikt i hva som faktisk skjer i Kina trolig er mer troverdig enn offisielle tall. Med andre ord, dette kan være dårligere nyheter for Kina – og den globale økonomien – enn for Apple selv.»

Flere skremmeskudd fra Kina

Resultatvarselet fra Apple er ikke det eneste skremmeskuddet vi har fått fra Kina denne uken.

Mandag kom det PMI-tall som indikerte at størrelsen på kinesisk industri er i ferd med å krympe. PMI-tallene for industrien falt under 50 for første gang siden 2016, noe som er en indikasjon på negativ vekst.

Onsdag kom det nye PMI-tall som bekreftet den negative trenden.

Apple-sjefen peker på at den økonomiske veksten i Kina i tredje kvartal var den nest laveste på et kvart århundre, og at handelskrigen skaper en usikkerhet som kommer på toppen av dette.

– Kinesiske husholdninger lar seg naturlig nok påvirke av konflikten mellom USA og Kina, fordi en rekke arbeidsplasser står på spill, skriver Kjennerud.

Analytikeren forklarer at dersom eksportbedrifter i Kina begynner å flagge ut produksjonen til andre land, slik flere undersøkelser har varslet, kan det har stor betydning for både den økonomiske aktiviteten, sysselsettingen og lønningene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Strålende vinterrødvin
Det har blitt vanskeligere og vanskeligere å få tak i de gode rhônevinene, men dette er et godt kjøp fra Sør-Afrika. Perfekt til norsk viltkjøtt og kan drikkes nå. Mullineux lager en delikat og saftig syrah fra Sør-Afrika som er perfekt om vinteren.
01:35
Publisert: