Kina har lagt bak seg et år med den svakeste økonomiske veksten på 24 år. President Xi Jinping og regjeringen har gjentatt at de er komfortable med en svakere vekst mens det gjennomføres reformer i økonomien og samfunnet.

Vil unngå likviditetskrise

Etter at markedene stengte på onsdag ettermiddag reduserte den kinesiske sentralbanken reservekravet til bankene med 0,5 basispunkter til 19,5 prosent. Dette gjør at bankene må plassere mindre andel av innskudd hos sentralbanken og kan øke utlån.

Tre viktige undersøkelser som er foretatt mot selskaper i Kina viser en økonomi som har store utfordringer. Aktiviteten ved fabrikkene falt i januar og i tjenesteytende sektor er det svakere vekst enn de siste månedene. Dette er signaler som myndighetene tar på alvor.

Ifølge en kort uttalelse fra sentralbanken kuttes reservekravet for å øke likviditeten i markedet og støtte økonomien. For den statseide landbruksbanken Agricultural Development Bank of China reduseres reservekravet med fire prosentpoeng.

– Dette er et forsøk på å unngå en tilsvarende likviditetskrise som Kina opplevde i juni 2013, sier sjefsanalytiker Anders Svendsen hos Nordea.

Analytikere ved den amerikanske finansinstitusjonen Citi og japanske Mizuho anbefalte den kinesiske sentralbanken å kutte reservekravet tidligere denne uken.

«Den kinesiske økonomien møter motvind fra en svakere europeisk etterspørsel og svakere prisvekst. Vi ser økt behov for flere tiltak, for eksempel tilføring av likviditet, et nytt rentekutt eller en reduksjon i reservekravet», skrev analytikere hos Mizuho på mandag.

Kinesisk nyttårsgave

Det er under tre måneder siden sentralbanken overraskende satte ned renten. Dette har ikke gitt den ønskede virkningen. Det har vært forventet at det vil komme nye tiltak i løpet av første kvartal.

– Beslutningstagerne vil først se hvordan dette slår ut på verdipapirmarkedet. Slik det ser ut kan det komme nye kutt i reservekravet og vi kan forvente nye rentekutt – kanskje to ganger før sommeren. Dette avhenger om onsdagens kutt i reservekravet utløser en kraftig børsoppgang, sier sjeføkonom Mark Williams hos Capital Economics.

Kinesisk nyttår avholdes i midten av februar og tradisjonelt gir dette en strammere likviditet i markedet.

Finansinstitusjonen Citi forventer et rentekutt på 0,25 prosentpoeng allerede i februar. Nomura Securities tror bankenes reservekrav vil bli kuttet med 0,5 prosentpoeng hvert kvartal i år.

– Hovedårsaken til at de gjør dette nå er at innkjøpssjefsindeksene (pmi) var betydelig lavere enn forventet. Hvis det ikke kommer nye tiltak er det veldig sannsynlig at den økonomiske veksten i første kvartal vil havne på under syv prosent, sier Kina-økonom Liu Li-gang hos finansinstitusjonen ANZ til Reuters.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.