Hver morgen siden midten av januar har kinesiske myndigheter gitt ut tall over antall nye smittede av koronaviruset. Torsdag morgen lar tallene vente på seg.

I mellomtiden har vi fått tall fra Hubei-provinsen. Tallene viser en kraftig økning.

242 mennesker døde av viruset på onsdag, over dobbelt så mange som dagen før. 14.840 flere er blitt smittet, nesten en tidobling fra dagen før.

Årsaken til økningen er at kineserne har endret måten å klassifisere smittede på. Nå er det ikke lenger bare de som er bekreftet smittet gjennom testing i laboratorier som inkluderes i tallene.

«Gigantisk veddemål»

Torsdag faltr børsene i Europa, men dagen før ble det satt nye rekorder både på europeiske og amerikanske børser.

– At markedet har posisjonert seg for at dette skal gå over, er et gigantisk veddemål basert på at tidligere rapporterte tall har vært nøyaktige, sier kredittstrateg i DNB Markets, Ole André Kjennerud.

Kredittstrategen mener de nye tallene gjør at de tidligere tallene ikke lenger har noen betydning.

– De reviderer ikke tidligere registrerte dødsfall, sier strategen, og forklarer at vi dermed aldri vil få vite hvor mange som har dødd av koronaviruset, fordi likene kremeres.

Gigantisk veddemål

Kjennerud har i en årrekke hatt kinesisk økonomi som sitt ekspertiseområde, og han reagerer på hvordan markedene har tolket tallene over antall smittede.

Torsdag morgen skriver han følgende på Twitter:

«Først: Antall nye tilfeller faller. Markedene tar det for god fisk. Aksjekurser opp, kredittpåslag ned. Så: Kina rapporterer hopp i nye tilfeller. Markedene litt ned, men likevel happy fordi tallene uansett ikke har vært veldig pålitelige. Rasjonelt?»

Overfor DN utdyper Kjennerud at hele premisset for børsoppgangen den siste uken har vært at spredningen av viruset bremser.

– Tallene i dag viser at det premisset er helt feil, sier Kjennerud.

Boligsalget stuper

Kjennerud tror markedet vil være turbulent fremover.

– Jeg tror vi vil fortsette å se en irrasjonell utvikling. Jeg tror ikke det kommer en korreksjon som følge av at Kina har endret metodikken, men, når vi etter hvert får bekreftelsene på hvor mye dette slår ut i økonomien, er det en større risiko for at markedet kan korrigere, sier Kjennerud.

For kredittstrategen er ikke i tvil om at viruset vil gi negative konsekvenser, og det handler ikke så mye om hvor farlig det er. Det handler mer om tiltakene som kineserne setter inn for å begrense spredningen.

Som en konsekvens av dette har mange i Kina har sluttet å gå ut av huset.

– De har sluttet å gå på restauranter, å ta taxi, de har sluttet å kjøpe boliger. I løpet av første uke i februar ble det solgt 1600 boliger i de 30 største byene i Kina. Normalt omsettes det to-tre tusen hver uke bare i Shanghai, sier Kjennerud.

Kan utløse omfattende nedtur

Kredittstrategen mener sammenligningen med SARS-viruset i 2003 er irrelevant, fordi kinesisk økonom har forandret seg mye. I tillegg er det noe annet som er annerledes.

I 2003 var økonomien på vei opp etter dotcom-krisen. Nå er bildet annerledes.

Veksten i Kina og Europa spesielt er på vei ned, drevet av en nedtur i industrien, handelskrig og finansielle innstramninger.

Europeisk økonomi vokste nesten ikke i det hele tatt i fjerde kvartal, og de siste tallene for industriproduksjonen var ifølge Kjennerud «kjempedårlige».

– Det svake vekstbildet i og utenfor Kina øker sårbarheten for sjokk. Jeg vet ikke om koronaviruset kommer til å utløse en mer omfattende nedtur, men det er fornuftig å ha i bakhodet at det kan skje, sier Kjennerud. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.