Mandag morgen kom det nye tall fra Kina som var et skudd for baugen for verdens nest største økonomi.

PMI-tallene for den kinesiske industrien kom inn på 49,4 poeng, som var enda svakere enn ventet. Tallene indikerer at størrelsen på kinesisk industri er i ferd med å krympe.

Sist disse tallene var så lave, var i februar 2016, for nesten tre år siden.

PMI er en indeks som lages basert på spørreundersøkelser blant innkjøpssjefer. Tallene kommer hver måned, og følges av økonomer over hele verden, fordi de har vist en god evne til å forutse utviklingen i økonomien.

Når indeksen faller under 50, indikerer det negativ vekst.

Verste børsår siden finanskrisen

De svake tallene kommer på et dårlig tidspunkt for Kina. De kinesiske børsene har akkurat opplevd det verste året siden finanskrisen i 2008.

Handelskrigen og utsikter for lavere økonomisk vekst har bidratt til å senke kinesiske aksjer. Aller verst har det gått ut over Shanghai-børsen, som siden toppnoteringen i starten av året har falt over 30 prosent.

I motsetning til de amerikanske børsene, klarte aldri kinesiske aksjer å hente seg inn igjen etter børsfallet i februar.

Da handelskrigen eskalerte i mai og juni, eskalerte også børsfallet i Kina.

I 2018 totalt har indeksen falt over 24 prosent. Det er verre enn kriseåret 2011, og er det verste året siden finanskrisen i 2008.

Svakeste vekst siden 2009

Etter de svake PMI-tallene som kom natt til nyttårsaften, advarer Normura Economists om at kinesisk økonomi enda ikke har sett bunnen.

– Når vi ser fremover, ser vi mer motvind for veksten som kommer fra svakere innenlands økonomi, den pågående gjeldsreduseringen, et kjøligere eiendomsmarked og spenninger i handelen mellom USA og Kina, skriver analysebyrået, ifølge CNBC.

Til tross for handelskrigen med USA har kinesisk industri holdt dampen oppe i 2018, noe analytikere tror har hatt å gjøre med midlertidige effekter.

Derimot falt den årlige økonomiske veksten til 6,5 prosent i tredje kvartal i år, noe som er den laveste veksten siden første kvartal i 2009.

Handelsfred blir avgjørende

I PMI-tallene for desember var det spesielt nye ordre som trakk ned, noe som er en svakt signal for de kommende månedene.

– Oppbremsingen i økonomien vil fortsette til neste år, sier Larry Hu, en Hongkong-basert økonom ved Macquarie Securities til Bloomberg, og fortsetter:

– De svake PMI-tallene kan resultere i mer stimuli fra myndighetene for å støtte økonomien.

Ifølge økonomene som Bloomberg har snakket med, avhenger mye av hva som vil skje i handelskrigen de kommende månedene.

USA har gått med på å utsette innføringen av nye straffetoller på kinesiske importvarer til en verdi av 200 milliarder dollar. Den nye runden med straffetoller skulle egentlig bli innført ved nyttår.

Forrige lørdag skrev president Donald Trump på Twitter at han har hatt nye samtaler med den kinesiske presidenten og at de har gjort store fremskritt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette ser du etter når du skal ha tidløse møbler som blir finere med tiden
02:12
Publisert: