Den økonomiske veksten i Kina har falt til det laveste nivået siden 2009. Fredag morgen kom det tall som viste at den årlige veksten målt i brutto nasjonalprodukt (bnp) var på 6,5 prosent i tredje kvartal.

Flere økonomer skriver at handelskrigen nå har begynt å ramme kinesisk økonomi, men Olav Chen, som er Storebrands porteføljeforvalter og leder for allokering og globale renter, mener det ikke er så enkelt.

– Nei, det er ikke så enkelt. De tallene som kom i dag var så vidt lavere enn ventet, og omtrent på samme nivå som vi har ligget på i det siste.

– Tallene bekymrer deg ikke?

– Nei, en vekst på 6,5 prosent er ikke noe jeg bekymrer meg over, sier Chen.

Tror det blir verre

Olav Chen er en del av den norske delegasjonen som har vært på statsbesøk i Kina de siste dagene. Målet hans med turen har vært å tilegne seg kunnskap om hvordan handelskrigen vil ramme Kina.

– Jeg tror det blir verre. Jeg tror vi kommer til å merke handelskrigen enda tydeligere de neste tre til seks månedene, sier Chen.

I sommer innførte president Donald Trump toll på kinesiske importvarer til en verdi av 50 milliarder dollar. Det var ikke før i midten av september at handelskrigen virkelig tok fyr. Da innførte Trump toller på kinesiske varer til en verdi av ytterligere 200 milliarder dollar.

Trump har varslet at tollsatsen på disse varene vil øke fra ti til 25 prosent ved årsskiftet dersom Kina ikke bøyer seg. Nøyaktig hva Kina må gjøre for å unngå denne økningen, er uklart.

– På grunn av dette blir det viktig å se på effekten i fjerde kvartal i år og første kvartal til neste år, sier Chen.

Vil åpne kredittpumpen

Storebrand-forvalteren får blant annet støtte fra senioranalytiker Mikael Olai Milhøj i Danske Bank.

– Veksten i kinesiske økonomi har bremset opp. Det er lett å skylde på handelskrigen, men det er faktisk også drevet av innenlandske faktorer, skriver analytikeren på Twitter.

Den kinesiske presidenten Xi Jinping har strammet inn finanspolitikken, samt likviditets- og pengepolitikken, i et forsøk på å bygge ned gjelden i Kina. Olav Chen mener dette er en viktig årsak til at kinesisk økonomi har sakket farten.

– Jinping skrudde igjen kredittpumpen i fjor, og vi ser effekten av det nå. Jeg tror de vil åpne kranene igjen og lette på finanspolitikken for å stimulere økonomien igjen.

Chen mener dette er nødvendig både fordi kinesiske myndigheter har strammet for mye inn i finanspolitikken, men også fordi handelskrigen har eskalert.

– Jeg tror det blir verre før det blir bedre, sier Chen.

«Folk er usikre»

Chen har vært i Kina en rekke ganger, og han har alltid opplevd at de økonomene og investorene han møter har vært optimistiske, til tross for at resten av verden har vært bekymret. Denne gangen er det annerledes, forteller han.

– Handelskrigen har skapt usikkerhet. Nå er folk litt mer usikre, sier Chen.

Han forteller at alle vet at Kina ikke har så mange muligheter til å parere de nye handelsbarrierene som Trump iverksetter, i tillegg til at kineserne er usikre på om USA ønsker en avtale i det hele tatt.

– Jeg mener at dette ikke er en handelskrig, men en kamp om å være stormakt nummer én. Kineserne er villige til å inngå avtaler, men de fleste her mener dette er en politisk kamp om å holde Kina nede, å unngå at Kina passerer USA som verdens fremste stormakt, sier Chen.

Videre mener han pessimismen blant kineserne henger sammen med at Xi Jinping har iverksatt flere tiltak som drar i retning mot økt statskontroll.

– Både det at man skal bygge ned gjelden, men også flere miljøkrav. Dette er ting som skaper friksjon i maskineriet, sier Chen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere Rema-butikkeier: – Du er ikke kjøpmann lenger, men en slave
Vibecke Wiik får et sug i magen når hun nærmer seg butikken hun drev i tre år. Her forklarer hun hvorfor.
03:08
Publisert: