Wall Street spratt opp før helgen, mye fordi USA og Kina igjen er på talefot. Kinesiske representanter var i Washington for å diskutere bilateral handel med sine amerikanske motparter.

«Signeres snart!»

USA-president Donald Trump har på sedvanlig vis foregrepet begivhetenes gang.

Allerede søndag varslet han via Twitter at en muntlig avtale var på plass, og at USA ikke vil innføre den varslede tolløkningen fra 25 til 30 prosent på kinesisk import fra 15. oktober.

«Forholdet med Kina er veldig bra. Vi vil sluttføre den store fase 1-delen av avtalen, så gå rett på fase 2. Fase 1-handelsavtalen kan fullføres og signeres snart!», skriver han, ifølge TDN Direkt.

Samtidig skriver Trump at en del av avtalen er at Kina skal umiddelbart kjøpe store mengder av amerikanske landbruksprodukter og ikke vente til fase 1 av handelsavtalen er signert over de neste tre til fire ukene.

«Kina har allerede begynt å kjøpe landbruksprodukter fra våre gode patriotiske bønder og rancheiere!», kvitrer Trump, ifølge TDN Direkt.

– Ønsker flere samtaler

En kontramelding fra kinesiske kilder mandag formiddag sender markedene like raskt ned igjen.

«Kina ønsker flere samtaler med USA før en delavtale underskrives», melder Bloomberg, og viser til kilder med kjennskap til saken, ifølge TDN Direkt.

Oslo Børs svekket seg umiddelbart 0,50 prosentpoeng, mens prisen på nordsjøoljen brent for utsatt levering falt 0,8 dollar per fat, til 59,13 dollar fatet, i 12.30-tiden.

«Ikke verdens beste garantist»

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank ventet på kort sikt at finansmarkedene ville løfte seg fordi 1) møtet endte med signaler om gjensidig velvilje 2) Trump sa dette var «fase 1» og at «fase 2» av forhandlingene ville påbegynnes umiddelbart. Lie påpeker likevel at nyheten om at Kina ønsker flere forhandlinger før de vil skrive under på avtalen, kombinert med dårlige nyheter rundt Brexit har skapt dårlig stemning i markedene mandag.

Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie.
Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Begge deler reduserer risikoen for ytterligere eskalering av handelskrigen, som igjen isolert sett taler for redusert sannsynlighet for at dette trekker verdensøkonomien inn i resesjon, mener han.

«Avtalen som sådan, som kineserne enda ikke har definert som en avtale, var dog mindre omfattende enn vi hadde forventet, og fordi Trump ikke er verdens beste garantist for at en muntlig avtale etterleves eller blir nedfelt skriftlig, tror vi også markedene kan bli skuffet dersom dialogen mellom USA og Kina ikke fortsetter å forbedres i en lineær retning herfra», skriver han i epost til DN.

Han understreker at det var ingen skriftlig avtale, og at det er tenkt gjennomført innen tre-fem uker, mest sannsynlig under Apec-møtet 16. til 17. november, tror han.

Avtalen inkluderte heller ingen av de mer utfordrende temaene i konflikten, eksisterende tariffer blir opprettholdt og det var ingen detaljer rundt etterlevelse eller kontroll av inkluderte forpliktelser, påpeker Lie.

«Vil ikke utløse positivt vendepunkt»

Sjefstrategen mener at en større og mer omfattende handelsavtale synes like usikker nå som før forrige ukes forhandlinger.

«Konklusjonen fra vårt ståsted er derfor at dette ikke vil øke sannsynligheten for at næringslivet vil ta store beslutninger knyttet til investeringer, nye ordre, produksjon eller sysselsetting, og at det derfor heller ikke vil gi utløse et positivt vendepunkt i den globale industrien», skriver Lie.

Han legger likevel til at det er positivt at forhandlingene ikke brøt sammen, og at begge parter synes villige til å fortsette dialogen på en konstruktiv måte for å lande en større avtale som kan ta bort innførte tariffer. Lie har imidlertid ingen tro på at dette vil materialisere i nær fremtid.

«Vi tror fortsatt det er overveiende sannsynlig at dette IKKE skjer innen det amerikanske presidentvalget», konkluderer han.

Handelsbyks

Mandag kom det også det ferske tall som viser et kinesisk handelsoverskudd på 39,7 milliarder dollar i september, mot 34,8 milliarder dollar foregående måned. Det var også betydelig mer enn ventet, på 34,8 milliarder dollar, ifølge TDN Direkt.

Eksporten, målt i dollar, falt med 3,2 prosent på årsbasis i perioden, mot en ventet nedgang på 2,8 prosent, mens importen var ned 8,5 prosent, mot ventet minus seks prosent.

Danske Bank-strategen mener dette viser at aktiviteten i Kinas økonomi og behovet for kritiske råvarer fortsatt er god.

Samtidig har USAs handelsunderskudd mot Kina falt noe gjennom 2019, men det har også eksporten fra USA til Kina, slik at dette blir et tap for begge parter, påpeker han.

«Det som likevel er interessant er at eksporten fra andre asiatiske land til USA har økt kraftig, noe som indikerer at næringslivet tilpasser seg ved å eksportere fra land som ikke omfattes av tariffene», skriver Lie.

«Dette betyr videre at USA og Trump riktignok kan lykkes med å senke handelsunderskuddet mot Kina, men ikke samlet sett mot omverdenen – underskuddet bare flyttes! Dersom han ønsker å senke det generelle handelsunderskuddet må USA rett og slett forbruke mindre og spare mer, men dette er selvsagt en dårlig valgkampsak for Trump», påpeker sjefstrategen.

«Hvilken avtale», spør leder for Asia-strategi hos Skandinaviska Enskilda Banken, Eugenia Fabon Victorino i en rapport på mandag.

Hun er skeptisk til hva president Donald Trump har beskrevet som et gjennombrudd for første fase i en handelsavtale med Kina. Hun etterlyser blant annet hvilke tidsfrister de to landene er blitt enige om. Trump sa de hadde gitt hverandre hånden da samtalene var over.

«Til tross for president Trumps begeistring over en «veldig betydelig fase-1–avtale», understreker Kinas mer forsiktige beskrivelse av situasjonen som «en fremgang» hvilken skjørhet det ligger i våpenhvilen», skriver Asia-strategen, som har base i Singapore.

Den kinesiske importen fra USA har falt med over 26 prosent i årets ni første måneder og 22 prosent i september, viser de siste handelsstatistikkene. Eksport til USA har falt med over ti prosent i de tre kvartalene.

– Avtalen vil neppe hjelpe Kinas handelsutsikter. Det er urealistisk å forvente at kinesisk handel eller verdensøkonomien vil reise seg snart, sier makroøkonom Larry Hu hos Macquarie Group til Wall Street Journal.

Oslo Børs falt 1,25 prosent til 874,99 poeng mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.