Tirsdag kveld falt Dow Jones, den ledende indeksen på Wall Street, nesten 300 poeng som følge av president Donald Trumps trussel om en toll på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar.

Store industriselskaper som Boeing og Caterpillar bidro mest til børsfallet, som nå gjør at hele børsoppgangen på Wall Street fra i år er barbert bort.

– Markedet reagerer på kort sikt når det kommer betydelige endringer eller opptrappinger, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

Han frykter at uroen for en handelskrig vil kunne utløse en ny nedgangsperiode.

– Økonomien er aldri så lite robust som etter en lang oppgangsperiode. I dag skal det ikke så mye til, en liten tue kan velte det store lasset, sier Andreassen.

Tollen vil gi økonomiske konsekvenser

Etter at det i lang tid har vært stille i handelskonflikten mellom USA og Kina, varslet Trump fredag at USA vil innføre en toll på kinesiske varer til en verdi av 50 milliarder dollar. Tollen vil tre i kraft fra 6. juli.

Kina svarte med å varsle en tilsvarende toll på amerikanske varer, noe som ikke falt i god jord i Det hvite hus. Natt til tirsdag gikk Trump ut med en uttalelse der han sier at han har bedt administrasjonen om å forberede en toll på ti prosent på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar, og at han er beredt på å innføre en toll til ytterligere 200 milliarder dollar oppå det igjen.

– En toll på varer til totalt 250 milliarder dollar tilsvarer halvparten av eksporten fra Kina til USA, og det i seg selv vil gi makroøkonomiske konsekvenser, sier Andreassen.

Investeringer settes på vent

Andreassen mener en toll i en slik størrelsesorden vil skape problemer i varekjedene. Det vil bli vanskelig for amerikanske butikker å få tak i varene til samme pris fra andre land enn Kina. Mer alvorlig er det at urolighetene kan rokke ved bedriftenes villighet til å investere.

– På grunn av den uoversiktlige situasjonen har bedrifter som opererer globalt ingen muligheter til å vite hvordan de skal best skal investere, sier Andreassen.

Sjeføkonomen viser til at Electrolux for noen uker siden uttalte at de hadde satt en investering på 250 millioner dollar på vent. Selskapet skulle investere i en fabrikk i Tennessee i USA, men utsatte investeringen på grunn av usikkerheten rundt de økte tollene.

– Vi har sett tall som viser svakere ordreinnganger i Europa. Jeg hadde blitt overrasket hvis handelskonflikten har gitt utslag allerede, men det er ikke langt unna, sier Andreassen.

Håper det bare er et spill

Andreassen er spesielt bekymret for en eventuell biltoll, og peker på at det i dag finnes en rekke bedrifter som vurderer hvor de skal bygge nye fabrikker, og at de umulig kan vurdere dette på grunn av den uoversiktlige situasjonen som råder.

Samtidig presiserer Andreassen at økonomien går veldig bra i USA, og at det derfor skal mye til før vi ser at kursen endres.

– Jeg tror det kommer til å ta lengre tid før vi ser konsekvenser. Jeg håper alt dette kun er et spill for å få i havn en handelsavtale, men det har ikke sett oppløftende ut i det siste, sier han.

Ugunstig tidspunkt for norsk økonomi

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets advarer om at handelskonflikten mellom USA og Kina også kan ha en negativ effekt på norsk økonomi.

– For norsk økonomi inntreffer handelsuroen på et heller ugunstig tidspunkt, skriver han i en rapport onsdag.

Norsk økonomi er på bedringens vei og har lagt oljesmellen bak seg, men Hov viser til at det fortsatt er ledig kapasitet i økonomien og at vi er avhengig av etterspørsel utenfra.

– Lenger frem er utsiktene mer usikre, nettopp som følge av at handelskonflikten drar seg til. Oppgangskonjunkturen, den som skal ta oss tilbake til normalen, er sårbar, skriver Hov.

Konjunktur er en betegnelse på den økonomiske situasjon i et land, og en oppgangskonjunktur beskriver en situasjon der den økonomiske veksten i en periode ligger over gjennomsnittet.

Ifølge Hov er norsk økonomi helt avhengig av sterk økonomisk vekst internasjonalt, som bidrar til økt etterspørsel etter norsk eksport.

– Noe av det som skal trekke oss opp, er nettopp en global investeringsoppgang som igjen vil føre til økt etterspørsel etter norske innsatsvarer. Men skulle denne betingelsen svekke seg, blir det tyngre å få norsk økonomi tilbake til full kapasitetsutnytting, understreker han.(Vilkår)

– Det har vært dårlige meningsmålinger, lekkasjer fra sentralstyremøte og krangling om sommerfest
DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim oppsummerer Arbeiderpartiets oppsummering.
01:43
Publisert: