Fra april til mai steg samlet inflasjon (KPI) med 0,1 prosent. Økte priser på drivstoff og klær bidro mest til månedsendringen i konsumprisindeksen.

Videre ble det registrert prisoppgang på visse matvarer som grønnsaker og enkelte sukkervarer, viser nye tall fra SSB.

Strømprisene fortsatte å dempe oppgangen i KPI for annen måned på rad.

Konsumprisindeksen (KPI) steg 2,3 prosent fra mai 2017 til mai 2018, mens kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steg 1,2 prosent i samme periode.

Dette er noe lavere enn ventet. KPI var ventet til 2,4 prosent, mens KPI-JAE var ventet til 1,3 prosent, ifølge estimater hentet inn av TDN Direkt.

Kronen ble svekket noe etter at inflasjonstallene kom. Mot euro og dollar ble kronen svekket med om lag fire øre. Rundt klokken koster en euro 9,50 kroner, en dollar 8,04 kroner og et pund 10,80 kroner.

Fra april til mai 2018 gikk KPI opp 0,1 prosent, mens KPI-JAE gikk opp 0,2 prosent.

Svakere enn Norges Banks anslag

Handelsbanken Capital Markets ventet på forhånd en kjerneinflasjon på 1,5 prosent.

Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets viser til at tallene kom inn klart svakere enn meglerhuset hadde sett for seg.

– Avstanden til Norges Banks anslag ble nå enda større enn den var i april. Over de siste tre månedene, har sentralbanken overvurdert inflasjonen med 0,3 til 0,4 prosentpoeng. Det er klart at inflasjonen isolert sett vil bidra på nedsiden når Norges Bank legger frem en ny rentebane neste uke, skriver Grangård i mandagens morgenrapport fra meglerhuset.

Han peker på at Norges Bank har ventet en kjerneinflasjon på 1,6 prosent.

DNB Markets hadde på sin side ventet en kjerneinflasjon på 1,3 prosent. Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets viser til at de svake inflasjonstallene er et argument for at Norges Bank kan utsette den planlagte renteøkningen i september. Samtidig trekker han frem at Norges Banks Regionalt Nettverk kommer tirsdag, og at dersom denne undersøkelsen viser høy aktivitet og optimisme, kan en renteøkning fortsatt være aktuelt.

– Vi venter fortsatt en renteøkning i september, men risikoen har økt for at renteøkningen blir utsatt, skriver Aamdal i en oppdatering.

Lavere veksttakt

KPI steg 2,3 prosent fra mai 2017 til mai 2018. Tolvmånedersveksten er sterkt preget av oppgang i energiprisene. Til tross for nedgang i strømprisene de siste to månedene, var prisene på elektrisitet inkludert nettleie 14,6 prosent høyere i mai i år enn for samme periode i fjor. Prisene på drivstoff og smøremidler steg 12,7 prosent i tilsvarende periode. Konsumprisindeksen uten energivarer steg 1,5 prosent siste tolv måneder. Energiprisene trekker dermed tolvmånedersveksten i KPI opp med 0,8 prosentpoeng.

Fra april til mai gikk tolvmånedersveksten i KPI ned fra 2,4 til 2,3 prosent. Den svakere veksttakten skyldes utviklingen i prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer som viste en knapp oppgang fra april til mai i år, mens det for tilsvarende periode i fjor ble målt en prisoppgang på nærmere tre prosent. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie bidro også ved å ha en sterkere nedgang fra april til mai i år enn tilsvarende periode i fjor.

Tolvmånedersveksten i KPI-jae var 1,2 prosent i mai, ned 0,1 prosentpoeng fra april.(Vilkår)

Ismaskin til 43.642 kroner og 50 øre
På Kjøkkenbenken: Mathias Steinbru viser hvordan man lager fløyelsmyk is med Pacojet Junior
01:12
Publisert: