– Dette er oppløftende for norsk økonomi. Spørsmålet var jo om oppgangen fra april skulle fortsette. Oppgangen på 2,8 prosent i mai viser at norske forbrukere ikke er vettskremte, til tross for situasjonen vi står i. Det er veldig bra, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Fredag morgen la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem ferske tall for detaljhandelsomsetningen i mai.

Rapporten viste en oppgang på 2,8 prosent fra april til mai, og fortsatte dermed shoppefesten fra mars til april. Da steg indeksen 4,8 prosent.

Sjeføkonom Haugland sier vridningen fra tjenester til varekonsum i enkelte grupper har vært med på å dempe fallet.

– Det vil bli spennende å følge utviklingen fremover i tid. Det totale forbruket har så langt falt kraftig under koronakrisen, men i eurosonen har vi sett enda kraftigere fall, ikke bare innen tjenester, men også forbruk, konstaterer hun.

«Folk forbereder seg til norgesferie»

Også SSB begrunner vridningen fra tjenester til andre varegrupper som en bidragsyter til at det er store utslag i de sesongjusterte tallene.

I motsetning til mars og april, hvor dagligvareforretninger opplevde stor økning i omsetningen, var det andre bransjer som skilte seg ut i mai.

Kategoriene «annen butikkhandel» og «butikkhandel med bøker, musikkartikler og lignende» fikk i mai en oppgang på henholdsvis 20,9 og 16,5 prosent fra måneden før.

– I april så vi at folk kjøpte mer hjemmeartikler og lignende, og nå ser vi at folk forbereder seg til norgesferie, slår sjeføkonom Haugland fast.

Hun understreker videre at oppgangen i detaljomsetningen videre kan vise seg å få positive ringvirkninger, og sier den er et bevis på at hjulene holdes igang.

– Dette er selvfølgelig tuftet på at forbrukerne ikke kjøper over evne, men så langt ser vi at det fortsatt er mange som står i jobb og har inntekt, og ser på jobbene som ganske trygge. De som føler at de ikke har blitt rammet spesielt sterkt av krisen holder kjøpene oppe, og det vil være bra med tanke på å holde hjulene igang. Dette skal vi være glade for, sier Haugland.

Tror ikke på flere, kraftige shoppehopp

På spørsmål om hun tror at oppgangen skal fortsette, svarer Haugland at det er lite sannsynlig. Hun trekker frem at perioden siden starten av mars har vært preget av ekstreme utslag i nøkkeltall.

– Hverdagen ble forandret, men er nå i ferd med å bli mer normal. Vi vil nok returnere til mer normale mønstre etter hvert, og da tror jeg ikke det blir noen kraftige shoppehopp utover høsten, sier sjeføkonomen.

– Hva slags korreksjon kan vi forvente i disse tallene fremover?

– Vi kan nok ikke forvente at veksten vi har hatt nå fortsetter. En liten korreksjon vil vi ha, men uansett er det viktig at forbrukerne ikke har reagert med å holde totalt tilbake på pengebruken i frykt for fremtiden, som vi ser tendenser til i andre land.

Store sprik i spådommene

På forhånd ventet et konsensus av meglerhus som TDN Direkt hadde spurt en oppgang på 2,2 prosent. Imidlertid var det store sprik i forventningene til de spurte. Nordea Markets spådde på sin side en oppgang på åtte prosent, mens Handelsbanken Capital Markets forventet en oppgang på tre prosent. DNB Markets spådde på sin side en nedgang på 3,5 prosent.

– Prognosen var basert på utviklingen i bruken av betalingskort for varer, som hadde fortsatt å peke oppover. Stor usikkerhet, ja, og vi har vel aldri før sett større sprik i forventningene, skriver analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken i en rapport.

Også han konstaterer vridningen i konsumet i koronaperioden.

– Med fasit i hånden er det liten tvil om at detaljomsetningen har steget kraftig under koronakrisen. Ser vi på totalen er det imidlertid et faktum at samlet privat konsum dundret ned i det koronakrisen stod på som verst. Men samtidig har det vært et betydelig skille mellom vare- og tjenestekonsumet. Det er sistnevnte som har falt som en stein, og dermed trukket ned totalt konsum, mens detaljomsetningen altså har steget solid gjennom perioden. Det har med andre ord vært en betydelig vridning i konsumet gjennom denne krisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.