Etter den dårligste uken på to år, steg de amerikanske børsene samlet med rundt fire prosent i forrige uke.

Da børsene falt med over ti prosent fra toppnoteringen i slutten av januar, var korreksjonen et faktum. Nå ligger den sterkeste uken på Wall Street siden 2013 bak oss, ifølge CNBC.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets oppsummerer det slik:

– Snakk om berg-og-dalbane, skriver Olsen i meglerhusets morgenrapport mandag.

– Det er fort gjort å tenke at uroen er over, men vi må nok regne med litt humpete utvikling fremover. Denne korreksjonen ligner en del på tidligere korreksjoner, og normalt tar det litt tid før markedet stabiliseres, skriver Olsen.

Han tror at pilene på sikt vil peker oppover.

Fundamentale faktorer

Børsraset for to uker siden ble utløst av større lønnsvekst enn ventet i USA – og forventninger om at det vil gi inflasjon og høyere rentenivå.

I forrige uke kom det amerikanske inflasjonstall som var høyere enn ventet, noe som førte til stigende lange renter. Likevel fortsatte børsene oppover.

– Høyere renter er alt annet likt negativt for aksjemarkedet, men da er det viktig å huske på hvorfor rentene stiger. I det siste har vi fått informasjon om at det kommer til å gå enda bedre i økonomien, særlig fordi budsjettpolitikken i USA blir enda mer ekspansiv enn vi trodde, sier Olsen til DN.

Han understreker at det fundamentale bildet – både det globale og det amerikanske – er veldig godt.

– Ut fra vekstutsiktene er det lite som tilsier at aksjemarkedene skal gå veldig mye ned. Selv om det er høyt priset, har jeg ikke tro på noen total «melt down», sier sjeføkonomen.

Sterke nøkkeltall

Handelsbanken Capital Markets skriver i sin morgenrapport at fredagen ble avsluttet med statistikkene for igangsetting og igangsettingstillatelser av boliger, som steg overraskende mye i januar.

– De fundamentale forholdene er gode for boligmarkedet i USA. Selv om rentene er på vei opp, er de fortsatt forholdsvis lave. Samtidig er arbeidsmarkedet sterkt, og lønnsveksten på vei opp, skriver meglerhuset.

I tillegg steg forbrukertillitsindeksen fra University of Michigan fra 95,7 i januar til 99,9, påpeker meglerhuset.

– Nivået i februar var svært nær toppnoteringen siden finanskrisen. Oppgangen var spesielt imponerende tatt i betraktning den uroen vi har hatt i aksjemarkedet de siste ukene, skriver økonomene.

Får rentereferat

Markedet har allerede priset inn tre rentehevinger i USA i år. Det er på linje med det den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) har signalisert. Fed har også signalisert at den ser for seg ytterligere tre rentehevinger i 2019.

Det er ventet oppmerksomhet rundt referatet fra januar-møtet, som kommer onsdag denne uken.

Mandag stiger det asiatiske aksjemarkedet, og TDN Direkt skriver at markedsaktører peker nå på oppgangen som en indikasjon på økt tillit i det globale aksjemarkedet etter korreksjonen.

Sjeføkonom Olsen viser til at Oslo Børs i stor grad følger det internasjonale bildet, samt oljeprisen.

– Med en ganske stabil oljepris, vil jeg tro at børsen stort sett arver det som skjer internasjonalt, sier han.

Oljeprisen fortsetter forrige ukes oppgang og stiger til den høyeste nivået på om lag to uker mandag, drevet av oppgang i det asiatiske aksjemarkedet, skriver TDN Direkt.

Hovedindeksen ved Oslo Børs åpnet opp 0,40 prosent mandag morgen.(Vilkår)

Er bitcoin en boble?
Gjestene til sentralbanksjefens årstale er svært uenige i sine syn på kryptovaluta.
03:40
Publisert: