Den norske kronen har de siste tre dagene styrket seg betraktelig mot euroen. Lørdag forrige uke kostet en euro 8,99 kroner. Nå – litt under en uke senere – koster en euro 8,90 kroner. 

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets sier at de lenge har ment at kronen burde styrket seg mer enn den har gjort. 

– Vi har lurt på hvorfor ikke markedene har reagert mer på utviklingen i norsk økonomi og at Norges Bank har snudd i rentesettingen, sier Olsen til DN.

Finner ingen klare drivere til kronestyrkelsen

Men Olsen ser ikke helt hva som er grunnen til at kronen har styrket seg så mye de siste dagene. 

«Selv om oljeprisen kom opp litt i går er det vanskelig å få øye på noen klare drivere av kronestyrkelsen», skriver Olsen i Nordea Markets sin morgenrapport. 

«Norsk økonomi har snudd og risikoen for at det går skikkelig dårlig er nærmest borte. Boligmarkedet er brennhett. I tråd med dette har Norges Bank avlyst ytterlige rentekutt og rentedifferansen har kommet en god del ut. Har ferden mot 8,50 nå begynt?», skriver han videre, og sikter hvordan kronen står mot euroen. 

«Er litt overraskende»

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets er også positiv til kronen, men sier at utviklingen i kronen har gått litt raskere enn meglerhuset hadde sett for seg. 

– At kronen styrker seg såpass mye nå er litt overraskende i lys av at oppsvinget er tregt og inflasjonen fallende, mens inflasjonen i andre land er på vei oppover, sier Østnor. 

Han tror at den viktigste årsaken til sterkere krone nå er at markedet vurderer oppgangen i oljeprisen som varig. Med andre ord at risikoen for at oljeprisen skal falle anses som liten. 

– Etter Opec fikk vi et løft i oljeprisen, men markedet fryktet samtidig et tilbakeslag om etterlevelsen av Opec-avtalen skulle svikte eller tilbudet øke, sier Østnor, som snakker om oljekartellet Opecs beslutning i november i fjor om å gjøre kutt i oljeproduksjonen.

Valutastrategen sier videre at vi ikke skal undervurdere effektene av de daglige kjøperne av kroner fra Norges Bank. 

– De kjøper én milliard kroner hver eneste dag, og utgjør dermed en vesentlig del av omsetningen i norske kroner, sier Østnor. 

Styrker seg mot dollar

Kronen har den siste uken i tillegg til å styrke seg mot euro også styrket seg mot dollar, men svekket seg mot pundet. 

  • Lørdag forrige uke kostet en dollar 8,41 kroner. Fredag formiddag koster en dollar 8,33 kroner.
  • Et pund kostet lørdag forrige uke 10,41 kroner. Fredag formiddag koster et pund 10,45 kroner.
  • Også den mot den svenske kronen har den norske kronen styrket seg. Lørdag forrige uke kostet 100 svenske kroner 94,66 kroner. Fredag formiddag koster 100 svenske kroner 94,09 kroner. 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.