Fjoråret ble preget av lav volatilitet og høy avkastning i de globale aksjemarkedene. Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets skriver i morgenrapporten tirsdag at det globale vekstbildet ble sterkere enn vektet, og at utsiktene ved inngangen til det nye året ser bedre ut enn på lenge.

I fjor var det en rekke usikkerhetsfaktorer som bekymret oss, blant annet Trumps trusler om handelskrig og flere av valgene Europa, men som ikke slo til.

– Det betyr likevel ikke at det fortsatt finnes en rekke risikofaktorer der ute som kan gjøre 2018 mer turbulent enn fjoråret. Sentralbankene vil eksempelvis fortsette å fjerne stimulanser, mens politiske begivenheter igjen kan komme høyt på dagsordenen, skriver seniorøkonom Magnussen.

Bedre Kina-tall enn forventet

Natt til tirsdag norsk tid kom Kinas innkjøpsjefindeks (PMI) for industrien. Caixin-indeksen steg fra 50,8 i november til 51,5 i desember, mens det var ventet et lite fall, ifølge DNB Markets.

– Oppgangen var drevet av økt ordretilgang. Indeksen viser at avslutningen på fjoråret ble solid for industrien. Vi venter likevel at en nedkjøling av boligmarkedet vil ramme industrien i større grad fremover, skriver Magnussen i DNB Markets.

Nøkkeltall denne uken

Denne uken vil ifølge ham domineres av amerikanske nyheter og nøkkeltall. Onsdag publiserer den amerikanske sentralbanken referatet fra rentemøtet i desember.

– Det var som kjent uenighet om rentehevingen i desember, men flertallet i sentralbankens pengepolitiske komité (FOMC) ønsker nok å fortsette de gradvise hevingene i år, selv om inflasjonen holder seg lav, skrives det i morgenrapporten.

Også arbeidsmarkedsrapporten for USA for desember kommer denne uken.

– Etter en jobbvekst på godt over 200.000 forrige måned, indikerer anslagene nå en oppgang på 188.000. Det ventes ellers at ledigheten vil bli liggende uendret på 4,1 prosent av arbeidsstyrken, tror Magnussen.

Han mener at med godt vekst i økonomien fremover, vil ledigheten i løpet av året kunne falle godt under 4 prosent. (Vilkår)

Logger av i ett år for å finne sin neste selskapsidé
Gründermilliardær Are Thraasdahl henter inspirasjon til nye selskaper på jordomreise. Etter salget av Tapad har han tatt med seg familien for å nyte et år på tur.
03:55
Publisert: