2020 har vært et fryktelig turbulent år for den norske kronen. Mandag formiddag handles kronen til 8,87 mot den amerikanske dollaren – det sterkeste nivået siden midten av januar.

Kronen har styrket seg sakte men sikkert i sommer og er nå ikke langt unna å tangere hva den startet året på – 8,78 kroner mot dollar.

I midten av mars bidro oljepriskollaps og koronapandemien til at kronekursen svekket seg markant. En stund lå kronen tett opp mot 12-tallet målt mot dollar. Siden har kronen styrket seg med nesten 25 prosent.

Høyere oljepris

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets mener prisen på det «sorte gullet» er en av de viktigste forklaringene på den positive utviklingen. Nordsjøoljen (brent crude) omsettes til i overkant av 45 dollar mandag.

– Litt over tid har vi fått en høyere oljepris som har virket positivt inn på norsk økonomi, sier Magnussen og legger til:

– Norsk økonomi har om noe overrasket på den positive siden med sterk utvikling i detaljomsetning og boligpriser.

Det førte til at Norges Bank oppjusterte rentebanen sin i juni og varslet renteoppgang i slutten av 2022.

– Historisk svakt nivå

Kronen flyter i tillegg godt på internasjonale finansmarkeder, ifølge Magnussen.

– Det har vært en god utvikling i finansmarkedene siden bunnen i mars. Det pleier også å være godt nytt for kronen. Når det er lite uro, er det større interesse for å investere i kronen, sier seniorøkonomen.

Kronen har også styrket seg mot andre valutaer – eksempelvis euroen som handles til 10,52 kroner mandag.

– Utviklingen i Europa har vært vesentlig svakere enn i Norge. Det trekker i favør av sterkere krone, sier Magnussen, som samtidig påpeker:

– Mot euro er vi på et historisk svakt nivå og det er også delvis grunn til at vi venter en ytterligere styrkelse.

I sine prognoser venter meglerhuset at en euro vil være verdt 10,40 i september og 10,20 om tre måneder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.