Konsumprisindeksen (kpi) økte med 2,9 prosent på årsbasis i juni, viser ferske tall fra SSB. Dette stemmer overens med forventningene, ifølge estimater innhentet av Bloomberg. Kpi steg 0,3 prosent fra mai til juni.
Kjerneinflasjonen, som er justert for strømpriser og priser på drivstoff, steg 1,4 prosent på årsbasis, og 0,4 prosent opp fra mai.
Kjerneinflasjonen var ventet å være 1,5 prosent i juni, uendret fra foregående måned, ifølge estimater TDN Direkt har hentet inn fra seks meglerhus.
– Fremover tror vi valutaeffekten vil fortsette å presse den importerte prisveksten ned, som igjen vil føre til ytterligere nedgang i kjerneinflasjonen, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken i et notat fredag morgen.
– Alt i alt venter vi at kjerneinflasjonen skal gli mot en prosent over de neste par månedene. Dette er imidlertid innlemmet i Norges Banks vurderinger, så det bør ikke bli en hindring for sentralbankens planlagte renteheving i september, legger han til.
Prisoppgang på flyreiser og strøm
Passasjertransport med fly bidro mest til oppgangen i kpi med prisøkning på 13,3 prosent fra mai. Fra og med juni tas faktiske priser for flyreiser i bruk på innenlandsreiser etter at disse har vært estimert i store deler av koronapandemien. Bøker og boligtekstiler bidro også til oppgangen.
Prisene på elektrisitet inkludert nettleie bidro mest til oppgangen på årsbasis, med en økning på 68,7 prosent fra juni i fjor. SSB påpeker at oppgangen må ses i sammenheng med det lave prisnivået gjennom fjoråret for denne varegruppen, og et generelt prispress i kraftmarkedet.
Konsumprisindeksen uten elektrisitet steg 1,1 prosent fra juni 2020 til juni 2021, noe som betyr at elektrisitet inkludert nettleie bidro til å trekke kpi opp hele 1,8 prosentpoeng i perioden.
Priskrig på sukkerfrie drikkevarer trakk ned
I motsatt retning trakk prisen på matvarer og alkoholfrie drikkevarer ned. Disse varegruppene falt med 0,6 prosent fra mai til juni.
Nedgangen overrasker direktør Ingvill Størksen i Virke dagligvare.
– Juni er vanligvis en måned der prisene på mat og drikke justerer seg noe opp. De foregående fem årene har prisene i snitt økt med 0,5 prosent denne måneden. Et fall på 0,6 prosent var derfor overraskende, sier Størksen i en pressemelding.
Spesielt bidro prisene på varegruppen brus og leskedrikker med et fall på 2,8 prosent fra mai til juni, noe som kan tyde på at fjerningen av avgiften på alkoholfrie drikkevarer fra og med 1. juli allerede er tatt høyde for i dagligvarebransjen, skriver SSB.
– Samtidig ser vi at kjedene startet priskrig på sukkerfrie drikkevarer allerede i juni, og det har bidratt til prisnedgangen, fortsetter Størksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.