Konsumprisindeksen (KPI) gikk opp med 0,3 prosent fra mars til april 2021, mens konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer (kpi-jae), steg med 0,4 prosent.

På årsbasis, altså fra april i fjor til april i år, steg konsumprisindeksen med tre prosent, mens kpi-jae steg to prosent i samme periode. Statistisk sentralbyrå la frem de ferske tallene mandag.

Kpi-jae er et mål for den underliggende prisveksten, gjerne omtalt som kjerneinflasjonen.

På forhånd var det ifølge estimater innhentet av TDN Direkt ventet en kjerneinflasjon på 2,1 prosent i april (2,7 prosent i mars).

Prisfall for mat- og drikkevarer

Oppgangen i KPI ble dempet av fall i prisene for matvarer og alkoholfrie drikkevarer, skriver SSB i en pressemelding. Prisene for denne varegruppen falt 0,9 prosent i april, noe som kan tilskrives høy tilbudsaktivitet hos flere kjeder. I tillegg falt prisene på klær fra forrige måned og bidro dermed til å begrense oppgangen.

På årsbasis falt prisene for mat- og drikkevarer med 2,1 prosent fra april i fjor til april i år. I samme periode var det imidlertid prisene på klær og skotøy som falt mest, med 2,5 prosent.

Fallet i matvareprisene de siste 12 måneder må blant annet sees i sammenheng med fraværet av påsketilbud i april i fjor, påpeker Ragnhild Nygaard, seniorrådgiver i SSB.

Høyere strømpriser

Størst prisvekst på årsbasis var det i kategorien «bolig, lys og brensel», som steg 6,8 prosent. SSB skriver at elektrisitetsprisene preget tallene. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie bidro mest til oppgangen for konsumprisene på årsbasis, med en økning på 51,5 prosent sammenlignet med april i fjor.

Det lave prisnivået i 2020 for denne varegruppen kommer tydelig frem når vi ser på tolvmånedersveksten, skriver SSB. Nivåmessig var prisene i april omtrent på nivå med høsten 2019.

De ferske april-tallene kommer etter at påsketilbud på matvarer førte til lavere prisvekst i mars. Konsumprisindeksen hadde da sitt største fall fra februar til mars siden 2003, ifølge SSB. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.