Konsumprisindeksen steg med 1,6 prosent fra desember 2016 til desember 2017, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag.

På forhånd var det ventet en årsvekst i inflasjonen på 1,5 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Kjerneinflasjonen, den underliggende prisstigningen, økte med 1,4 på årsbasis. Denne måler inflasjonen justert for energivarer og strømpriser, som ofte varierer mye fra måned til måned.

Dermed får Nordea Markets' sjefanalytiker Erik Bruce rett i sin prognose om en kjerneinflasjon på 1,4 prosent, mot konsensus sitt anslag på 1,0 prosent.

Kronen styrker seg

– Har vi rett, er det duket for sterkere krone, sa Bruce til DN mandag.

Og sterkere krone blir det.

Kronen styrket seg umiddelbart etter at inflasjonstallene ble lagt frem. En euro koster nå 9,61 kroner, mot 9,66 kroner før tallene kom.

Også mot dollaren og britiske pund styrker kronen seg.

  • Kronen styrket seg fra 8,10 kroner til 8,05 kroner mot dollar.
  • Mot pundet har den styrket seg fra 10,95 kroner til 10,89 kroner.

Høyeste strømpris på syv år

Det var særlig strømprisene som bidro til oppgangen i desember, med en økning på 8,0 prosent de siste tolv månedene. Strømprisene er nå på sitt høyeste nivå siden januar 2011.

En del av oppgangen skyldes også en økning i beregnet husleie for selveiere, inklusive fritidsboliger, samt prisoppgang på biler.

Billigere møbler, klær og sko bidro til å dempe oppgangen over de siste tolv månedene.

Mindre prispress på julevarene

Det som overrasker DNB Markets sjeføkonom Kjersti Haugland er at utviklingen i matvareprisene ikke falt like mye som forventet.

– Matvareprisene falt mindre enn i 2016 og mindre enn det som er normalt. Det viser at det ikke var like sterk priskonkurranse på julevarene i fjor som i 2016 da det var kraftig priskonkurranse, sier hun til DN. (Vilkår)

Møt gründerne bak den amerikanske podkastsuksessen Pod Save America
De har alle jobbet for Barack Obama. Så gründet de den amerikanske podkastsuksessen Pod Save America. Nå er de i Oslo for å spille inn sin første podkast utenfor USA.
04:02
Publisert: