Prisøkningen fra januar 2019 til januar 2020 endte på 1,8 prosent, langt mer enn de ventede 1,2 prosentene, viser ferske tall fra SSB.

Kjerneinflasjonen, som er justert for strømpriser og priser på drivstoff som svinger mye fra måned til måned, endte på 2,9 prosent i januar. På forhånd var det ventet en oppgang på 2,0 prosent.

Dette er den høyeste inflasjonen på over tre år og den høyeste januarmålingen noensinne.

– Vi er kritiske til betydningen av tallene, da vi aldri før har sett en så skarp økning i den løpende kjerneinflasjonen over 12 måneder, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i et notat mandag.

– Risikoen for renteøkning har økt

Kjerneinflasjonen gir et bilde av den underliggende inflasjonen i landet og er den Norges Bank, samt alle økonomer og analytikere er mest opptatt av. Den er en av hovedkomponentene når Norges Bank skal sette styringsrenten.

– Det gjenstår å se hvorvidt noe eller mesteparten av dette vil reverseres i februar. Men den nåværende skarpe økningen i kjerneinflasjonen gir Norges Bank et dilemma, nå som det også virker som realøkonomien har kjølnet litt mer enn ventet, skriver Gonsholt Hov.

I siste pengepolitiske rapport er Norges Banks anslag for kjerneinflasjonen i 2020 på 2,2 prosent. Høyere inflasjon vil alt annet like tilsi høyere renter.

– Hvis inflasjonen fortsetter på et forhøyet nivå i de første månedene i 2020 kan det påvirke lønningene. Risikoen for en renteøkning i 2020 har økt etter dagens tall, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i en kommentar.

Også han påpeker at inflasjonen kan falle tilbake neste måned.

Dyrere matvarer

Ifølge SSB var matvareprisene den viktigste bidragsyteren til den høye inflasjonen med en oppgang på 2,9 prosent bare fra desember til januar.

– Det er vanligvis januarsalg på klær hvert år, og januar 2020 er intet unntak. Prisnedgangen på klær observert i år var derimot svakere sammenlignet med prisnedgangen i fjor, sier rådgiver i SSB, Kristian H. Myklatun, i en pressemelding.

Økte priser på møbler, tepper og annet gulvbelegg bidro også til oppgangen, med en oppgang på 12,1 prosent fra januar 2019 til januar 2020.

Kraftig fall i strømpriser

Elektrisitet, inkludert nettleie, hadde et prisfall på 10,8 prosent fra desember 2019 til januar 2020. Dette skyldtes et kraftig fall i strømprisene kombinert med en prisoppgang på nettleie.

– Det har vært mye nedbør og vind som har påvirket prisene på elektrisitet. I tillegg til en mild januar flere steder i landet, sier Randi Johannessen, seksjonsleder for prisstatistikk i SSB.

«Engangstilfelle»

Seniorøkonom Kjell Martinsen i Swedbank mener oppgangen i kjerneinflasjonen er et åpenbart engangstilfelle og tror ikke Norges Bank vil legge nevneverdig mye vekt på tallene.

– Så lenge lønnsvekst og kapasitetsutnyttelse, de underliggende driverne for prisvekst, forblir solide og inflasjonsforventningene forblir forankret, vil ikke avvik fra Norges Banks estimater påvirke pengepolitikken mye. Det økonomiske momentumet er for øyeblikket langt viktigere, skriver Martinsen i en kommentar.

– Vi tror det må veldig mye til før sentralbanken hever renten ytterligere gitt nedkjølingen i realøkonomien, skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.