Konsumprisindeksen (KPI) steg med 3,5 prosent fra november 2017 til november 2018, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) i en ny rapport som ble lagt frem mandag.

Byrået forklarer veksten med prisene på elektrisitet, som inkludert nettleie var 26,8 prosent høyere i november i år enn samme måned i fjor. Videre bidro prisene på matvarer, med en prisøkning på 4,2 prosent i samme periode.

I motsatt retning trekker prisene på klær og sko, med priser som var 2,6 prosent lavere i november i år mot tilsvarende periode i fjor, skriver SSB.

Kjerneinflasjonen (kpi-jae), som er utviklingen i konsumprisene justert for energivarer og avgiftsendringer, økte med 2,2 prosent i samme periode.

Det er godt over hva flere analytikere spådde på forhånd. I sin morgenrapport predikerte DNB Markets en kjerneinflasjon-vekst på 1,9 prosent, fra 1,8 prosent i oktober.

«Oppgangen er først og fremst en baseeffekt som skyldes at prisene på mat og flyreiser falt uvanlig mye i november i fjor. I år har vi lagt til grunn en mer gjennomsnittlig utvikling i disse prisene», heter det i mandagens rapport, der det også pekes på at Norges Banks prognoser lå rundt 1,8 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang: De feirer i desember, men noe helt annet.
DNs politiske julekalender | Luke 10: Jødisk juleoffensiv
00:00
Publisert: