Mandag kunngjorde regjeringen kraftige koronainnstramminger. Det betyr trøbbel for et allerede hardt presset næringsliv.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO mener skjenkestopp og antallsbegrensninger er så nære en full nedstenging som det er mulig å komme.
Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO mener skjenkestopp og antallsbegrensninger er så nære en full nedstenging som det er mulig å komme. (Foto: Javad Parsa)

– Dette betyr jo at de hardeste rammede bransjene går fra vondt til verre, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum til DN.

Dørum presiserer at han ikke stiller spørsmål ved regjeringens tiltak, noe han mener det er opp til myndighetene å ta stilling til.

– Men hvis man nå innfører skjenkestopp og antallsbegrensninger, så er det så nære en full nedstenging som det er mulig å komme, sier sjeføkonomen. Det vil fortsatt være mulig å spise mat eller sove på hotell, men det vil innebære en katastrofal omsetningssvikt for kulturliv, overnatting og servering, og de som leverer tjenester til disse sektorene, luftfart inkludert, sier Dørum.

Tror fortsatt renten skal opp

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, er klar på at dette kommer til å dempe den økonomiske veksten.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. (Foto: Fredrik Solstad)

– Hvis vi ser på de analysene Norges Bank har gjort tidligere, er det slik at skjenkestopp er et av tiltakene som har vist seg å ha hatt en betydelig negativ effekt på økonomien. Flere på hjemmekontor tenker jeg ikke vil ha noen stor effekt, og det tyder ikke analysene til Norges Bank på at det vil ha heller, sier hun.

Haugland mener det fortsatt er «utrolig vanskelig» å spå Norges Banks rentebeslutning, men tror fortsatt at Norges Bank vil kunngjøre en økning av styringsrenten fra 0,25 til 0,5 prosent på torsdag.

– Renten er fortsatt kriselav, og inflasjonspresset er helt klart økende, sier Haugland.

50/50-scenario

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, mener at et bratt omsetningsfall i tjenestesektoren, som blant annet omfatter restauranter, barer og hoteller, i seg selv ikke vil være nok til at Norges Bank velger å utsette rentehevingen. Han viser til at sektoren kun utgjør 3,3 prosent av Bnp. Selv en halvering i aktiviteten vil være for lite, mener Jullum.

– Tiltakene vil dempe veksten, men fallet i aktiviteten vil nok være for lite til at det er fornuftig å utsette prosessen med å normalisere renten. Det er faktisk ingenting i dagens tiltak som tilsier at veksten skal avta nok til at Norges Bank skal holde renten uendret, sier Jullum.

Men han tror det kan skje likevel.

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank.
Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank. (Foto: Mikaela Berg)

– For ti dager siden var vi hundre prosent sikre, og i dag morges var vi også nokså sikre på at Norges Bank skulle levere en renteøkning på torsdag. Nå er det et 50/50-scenario, sier Jullum.

– Alle sitter og ser på tv og leser aviser. FHI kommer med scenarioer der 300.000 kan bli smittet daglig. Det kommer til å være mange diskusjoner og synspunkter, og vi kan ikke utelukke at situasjonen er blitt så alvorlig at Norges Bank vil anse det som «uheldig» å levere en renteøkning til en husholdningssektor som er blitt rammet av korona og høyere strømpriser, sier Jullum.

– Dette kan ikke kalles nedstengning

Haugland påpeker også at tiltakene ikke er like inngripende som de var på samme tid i fjor, og at butikkene fortsatt får holde åpent.

– Dette kan ikke kalles nedstengning. Vi får absolutt restriksjoner som er dårlig nytt for kultur- og utelivsbransjen, og for den bransjen er det nå brutalt, men vi vet at det finnes ordninger som kompenserer.

Onsdag skal finansministeren holde pressekonferanse, der det skal presenteres økonomiske tiltak til folk og bedrifter. Slik støtte kan pågå så lenge det er nødvendig, mener Haugland.

– Støre har antydet at så lenge det er staten som innfører restriksjoner som rammer bedriftene, skal også staten kompensere og hjelpe. Spørsmålet er heller hvor lenge staten vil gripe inn med nye smitteverntiltak, sier Haugland.

Ber om kutt i sykelønn

NHO har bedt regjeringen om en rekke hjelpetiltak. Partene i arbeidslivet og regjeringen er i dialog om en lønnsstøtteordning. NHO har også bedt om at regjeringen ser på lønnspliktperioden.

Dørum sier til NHO har bedt regjeringen kutte i sykelønnen.

– Med knapphet på tester kan man få flere hjemme. Hvis man skal ta smittevern på alvor, tilsier dette mer sykefravær fremover(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.