Da regjeringen 12. mars innførte «de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid» slo det kraftig ut for norsk økonomi.

Ifølge Statistisk sentralbyrå var nedgangen i økonomien i andre kvartal den dypeste byrået hadde målt noensinne. Fastlands-bnp falt mer enn seks prosent, samtidig som at arbeidsledigheten skjøt til værs.

Siden den gang har aktiviteten og økonomien tatt seg gradvis opp, selv om fastlands-bnp fortsatt er under nivåene før krisen.

Torsdag trådte det nye, kraftige innstramminger både i Oslo og nasjonalt i kraft. Blant innstrammingene er ytterligere begrensninger på deltagere i sammenkomster, og i Oslo slutter serveringssteder å slippe inn kunder fra klokken 22.00. Smitteoppblomstringen og innstrammingene har gitt børsfall i både Europa og USA denne uken.

Trond Mellingsæter, norgessjef i Danske Bank, mener imidlertid at tiltakene nå ikke vil gi på langt nær samme konsekvenser som nedstengningen i mars.

– Vi tror dette blir en mild bris for økonomien, sammenlignet med stormen i våres, sier han.

Vil bli motvind

Mellingsæter er samtidig klar på at han har respekt for at enkelte næringer vil få det tøft, og at det utvilsomt vil bli motvind.

– Mange restauranter og serveringssteder har mye av sin omsetning i november og desember. Men ser man for eksempel på industriproduksjon og bygg og anlegg, tror vi ikke at de nye tiltakene nå blir like ødeleggende. Samtidig vil vareforbruket øke. Vi bor i et godt hjørne av verden, og det er blitt satt i gang kraftige finans- og pengepolitiske tiltak. Det forventes det at blir videreført.

Han har dessuten tro på at psykologien blant nordmenn er bedre nå enn det det var i våres.

– I mars og april tok forbrukere og bedrifter drastiske beslutninger basert på frykt og usikkerhet, men sånn er det ikke nå. I tillegg er det en tro på at det kommer en vaksine innen noen måneder.

«Luthersk nedstengning»

– Selv om smitteøkningen i det siste kanskje har kommet overraskende på mange, så blir ikke de økonomiske konsekvensene like alvorlige. Likevel er usikkerheten stor, men vi tror ikke på en dobbeldipp for økonomien, sier Mellingsæter.

– Hvorfor ikke?

– Det er mindre omfattende restriksjoner nå. I mars var alle innendørs, alt stengte. Nå fremstilles det som at Tyskland og Frankrike går i full lockdown igjen, men det er ikke så dramatisk som i mars og april. Nå handler mye om avstandsbegrensninger, munnbindpåbud på offentlige steder og så videre.

Han mener det som skjer i Europa nå kan kalles for en «luthersk nedstengning».

– Alt som er gøy stenges, sier han.

Det var onsdag denne uken at Frankrikes president Emmanuel Macron varslet en ny nedstengning som følge av økende smitte i landet.

– Landet er nå overveldet av en andre smittebølge, som uten tvil blir vanskeligere og mer dødelig enn den første, sa Macron i en TV-tale onsdag kveld, ifølge NTB.

Barer, restauranter og en rekke andre virksomheter må holde stengt, og folk må ha god grunn og spesiell tillatelse for å forlate hjemmet.

I Tyskland stenger serveringssteder, kinoer, teatre, treningssentre, svømmehaller, skjønnhetssalonger, tatoveringsstudioer og massasjesalonger. Turister får heller ikke overnatte på hotell de neste fire ukene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.