Investorer som satser på at en koronavaksine skal redde verdensøkonomien i 2021, bør dempe forhåpningene. Eksperter advarer nå i stadig større grad om en lang og vanskelig tid fremover.

Mens flere legemiddelfirmaer gjør fremskritt i arbeidet mot en kur, er det fortsatt spørsmål om hvor effektiv de første vaksinene kommer til å være, hvor lett de vil være å distribuere til mer enn syv milliarder mennesker og deretter hvor mange som vil være villige til å ta vaksinen i bruk.

Fortsatt helsefrykt og smitteverntiltak vil hemme næringslivet og hverdagen ved en ny smittebølge, og svarene på vaksinespørsmålene vil derfor være avgjørende for hvordan den globale veksten vil utvikle seg fremover.

– Selv når en effektiv vaksine er på plass, vil det ikke være en økonomisk mirakelkur, sier Chris Chapman, en porteføljeforvalter i Manulife Investment, som forvalter mer enn 660 milliarder dollar.

– Det kan ta mer enn et år før vi er tilbake til slik veksten var før covid-19, sier han.

WHO om vaksinekappløpet: – Svøm sammen eller synk sammen
WHO vil distribuere 2 milliarder koronavaksiner innen utgangen av 2021.
01:48
Publisert:

Det er lyspunkt

Selv vaksinering av en liten andel av befolkningen, som helsefagarbeidere og mennesker i risikogruppen, kan utgjøre en stor forskjell på veien mot en total gjenåpning av samfunnet. Midler som er blitt spart opp av husholdninger og bedrifter under koronautbruddet i år vil også kunne bli sprøytet inn i økonomien igjen til neste år.

Denne måneden sa farmasiselskapet Pfizer, som samarbeider med tyske BioNTech SE, at de har muligheten til å søke om hasteautorisasjon til bruk av sin koronavaksine i USA innen slutten av november. Moderna, en annen vaksineforløper, ser også på muligheten for å få vaksinen hastegodkjent i år om de ser positive resultater i løpet av neste måned.

Balansegang

Johnson & Johnson stoppet sine kliniske studier av en covid-19-vaksine denne måneden etter at en testkandidat ble syk. Det samme skjedde da AstraZeneca og University of Oxford stoppet sine studier uken før. Fredag kunngjorde begge selskapene planer om å gjenoppta testingen i USA.

Det er også usikkerhet knyttet til behandlinger av dem som er koronasyke. Slike behandlinger vil også kunne påvirke økonomien.

Resultater fra testing av det mye omtalte legemiddelet Remdesivir, produsert av Gilead, viser at den antivirale behandlingen ikke redder livene til covid-19-pasienter, på tross av at USAs president Donald Trump har fremhevet fordelene ved legemiddelet.

Det amerikanske legemiddelverket har likevel godkjent bruk av Remdesivir og Gilead trekker selv frem nylige positive resultater.

Dexamethasone, steroider gitt for å behandle alvorlige tilfeller av korona, er ett av få andre legemidler som kan vise til positive effekter.

Vinter gir utfordringer

Selv når en vaksine kommer på plass, vil distribusjonsbegrensninger fortsatt by på utfordringer knyttet til arbeid, reise og fritid, og bare en liten gruppe av befolkningen vil i første omgang kunne forvente å bli vaksinert.

Selv om dette vil skape problemer for den globale økonomien, vil sannsynligvis nye tall fra USA og euroområdet denne uken vise at økonomien hentet seg noe inn i tredje kvartal, og ikke har kollapset så mye som man en gang fryktet.

Nå når vinteren nærmer seg på den nordlige halvkule og risikoen for smittespredning øker, er det derimot ikke lenger snakk om en såkalt «v-formet» oppgang i økonomien. Bloomberg Economics' målinger peker på svekket aktivitet i flere industriland i oktober, spesielt i Europa.

Langsiktige konsekvenser

Vissheten om at pandemien har gitt vedvarende økonomiske konsekvenser ligger også rett under overflaten. For eksempel gjelder dette tapte jobber, rekordhøy gjeld, konkurser, investeringer som ikke blir noe av, globalisering på retur, svekket mental helse og økende ulikhet i samfunnet.

En fersk studie viser at den amerikanske økonomien alene vil se «store vedvarende konsekvenser» på lang sikt som vil ha større betydning enn de kortsiktige konsekvensene, dels på grunn av økt uro i befolkningen.

– Dette startet ikke som en finanskrise, men har utviklet seg til å bli en større økonomisk krise med svært alvorlige økonomiske konsekvenser. Det er en lang vei å gå fremover, sa sjeføkonom Camren Reinhart i Verdensbanken til Bloomberg tv.

Selv i områder som har fått kontroll over smittesituasjonen, fortsetter forbrukerne å være forsiktige. Kinesisk detaljhandel har først nå begynt å øke, selv om de mest inngripende restriksjonene ble løftet for et par måneder siden.

Syk flere ganger?

En annen problemstilling er muligheten for å bli smittet opptil flere ganger. Forskere har nylig oppdaget at det er mulig å bli smittet av covid-19 mer enn én gang, hvor et par tilfeller som bekrefter dette er blitt registrert globalt. Funnet viser nye utfordringer som kanskje ikke vil bli løst av en vaksine.

– Det er stor sannsynlighet for at koronaviruset kan kreve at man vaksineres regelmessig for å holde viruset i sjakk, noe som betyr at koronaviruset kan kaste lenger skygger enn ventet, advarer Graham Medley, professor i modellering av smittsomme sykdommer ved London School of Hygiene & Tropical Medicine, og medlem av den britiske regjeringens rådgivende covid-19-panel.

– Hvis andre og tredjegangs smitte er like smittsomt som når man blir smittet første gang, og den første generasjonen av vaksiner ikke er tilstrekkelig effektive, er det mulig at covid-19 vil fortsette å være en større del av livene våre inn i 2022, sier han.

Bloomberg/Dagens Næringsliv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.