Kronen svekket seg til rekordlave nivåer torsdag ettermiddag. En dollar koster nå 10,08 kroner, og dermed er rekorden fra januar 1985 slått. Da kostet dollaren 9,88 kroner på det svakeste.

En euro koster nå 11,31 kroner, det svakeste nivået noensinne.

Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management, karakteriserer dette som en historisk begivenhet.

– Det er to gigantiske sjokk som presser kronekursen lavere, sier Wilhelmsen.

Sjeføkonomen sikter med det til koronaviruset som er i ferd med å lamme global økonomi, og priskrigen mellom Saudi-Arabia og Russland som senker oljeprisen til det laveste nivået siden 2016.

«Dobbelt sjokk»

Kronekursen har svekket seg kraftig de siste ukene som følge av koronaviruset har skapt en økende frykt i markedene. Det gjør at investorene skygger unna usikre investeringer. Kronen er en liten valuta, og hvis det smeller og alle skal ut på en gang, er risikoen stor for å bli sittende fast i døren.

Det gjør at investorene selger kronen, og heller kjøper dollar.

I tillegg til dette falt oljeprisen nær 30 prosent natt til mandag denne uken, noe som var det største oljeprisfallet på en dag siden 1991.

Etter en liten økning tidligere denne uken har oljeprisen falt kraftig tilbake igjen de siste dagene, og et fat nordsjøolje ligger nå på 33,9 dollar. Det er det laveste nivået siden 2016.

– Dette er et dobbelt sjokk for kronekursen, sier Wilhelmsen.

En av to faktorer må snu

Kronen har de siste årene svekket seg kontinuerlig, men ved inngangen til i år så det lysere ut. Etter en svekkelse i global industri begynte økonomiske indikatorer å vise tegn til bedring, og den geopolitiske usikkerheten var på vei ned. Brexit gikk mot en kontrollert løsning, og USA og Kina signerte en handelsavtale.

– Vi så ved årsskifte at styrkelsen begynte, men så fikk vi to negative sjokk. Vi har koronaviruset som gir svakere vekst og «risk off» i markedet, og en priskrig mellom Saudi-Arabia og Russland som sender oljeprisen dramatisk mye lavere, sier Wilhelmsen.

Sjeføkonomen forklarer at for at kronekursen skal snu, må disse to faktorene også snu.

– Smitten må begynne å avta, og det må gi håp for at utsiktene kan ta seg opp, og priskrigen må stoppe. En av disse faktorene må snu for for å stoppe den negative utviklingen i kronekursen, sier Wilhelmsen.

Underrapportering i USA

Sjeføkonomen mener at også for global økonomi så ting lysere ut ved inngangen til året.

– Derfor ble koronaviruset en kjempestor sort svane, sier han.

Økonomiske nøkkeltall viser at viruset har satt en stopper for veksten i Kina, men Wilhelmsen understreker at der er aktiviteten på vei opp igjen.

– Problemet nå er at dette har spredt seg til Europa og er i ferd med å spre seg til USA. I Europa har vi sett kraftige tiltak for å bremse smitten, og vi begynner å se det samme i USA, sier han.

USA har foreløpig kun rapportert om 1.312 bekreftede tilfeller av smittede, mens hele 30 personer har dødd. Det gjør at dødsraten i USA er mye høyere enn i andre land.

– Vi kommer til å se masse nye tilfeller av smitte i USA, fordi der er det underrapportert så det holder, sier Wilhelmsen.

Myndighetene må gripe inn

I det korte bildet mener Wilhelmsen at situasjonen ikke ser spesielt lys ut.

– Det er spesielt med tanke på at vi bare har begynt å se spredningen i mange europeiske land og spesielt i USA.

På litt lengre sikt er Wilhelmsen fremdeles optimistisk.

– Hvis man innfører de riktige tiltakene, kan dette være et midlertidig sjokk. Hvis man klarer å begrense smitten slik de har gjort i Kina, kan dette gå over i løpet av noen måneder, og så vil den økonomiske veksten ta seg opp igjen.

Dette forutsetter at bedrifter ikke går konkurs og at bankene ikke får problemer, understreker sjeføkonomen, og derfor mener han det er viktig at myndighetene kommer på banen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.