Oslo Børs faller tungt onsdag og er ned 2,2 prosent. Så langt denne uken har hovedindeksen falt nærmere syv prosent, og hovedårsaken til fallet er at koronaviruset fortsetter å spre seg i høy hastighet utenfor Kina.

Kredittstrateg Ole André Kjennerud i DNB Markets gikk for to uker siden ut og advarte om at markedet tok for lett på virusutbruddet. Han kalte børsoppgangen for «et gigantisk veddemål», og nå viser fasiten hvem som tapte veddemålet.

– Det var ikke rasjonelt at markedet skulle ta mer risiko, sier han.

Et børsfall på syv prosent er likevel ikke mye i en historisk sammenheng, og selv om Kjennerud åpner for at børsene kan falle mer, tror han ikke det vil skje helt ennå.

– Jeg synes ikke det er grunnlag for et gigantisk fall i aksjemarkedet ennå. Da må det skje noe mer underliggende, sier kredittstrategen.

Tror svakhetstegnene kommer

For til tross for at over 78.000 mennesker er smittet av viruset i Kina, vet vi foreløpig svært lite om hvordan viruset har og vil påvirke økonomien og selskapene.

Tre scenarier for koronaviruset
Dette tror ekspertene er de fremtidige scenariene for koronaviruset.
00:48
Publisert:

Før vi kan få et børsfall av vesentlig størrelse, det vil si mer enn bare en korreksjon på litt over ti prosent, mener Kjennerud at vi må få noen bekreftelser på hvordan veksten i global økonomi og inntjeningen fra selskapene rammes.

Og Kjennerud er klar på at disse svakhetstegnene vil komme.

– De fleste økonomer tror fremdeles at de negative effektene av koronaviruset vil gå fort over. Hva tror du?

– Jeg sliter litt med å se at det skal skje. Jeg synes ikke det er logisk at veksten i kinesisk økonomi skal komme seg raskt opp igjen, sier han.

Tror ikke på normalisering

Mens koronaviruset sprer seg hurtig i Asia, Midtøsten og Europa, er det flere tegn på at Kina begynner å få situasjonen under kontroll. Tallet over antall nye smittede har denne uken stabilisert seg på under 500 om dagen, og i flere provinser har myndighetene sagt at kineserne kan reise hjem og begynne å jobbe.

Det har skapt et håp om at noen av fabrikkene som har vært stengt siden kinesisk nyttår kan åpne igjen. Kjennerud tror derimot ikke på noen snarlig normalisering av situasjonen i Kina.

– En ting er hva myndighetene sier, samtidig ser kineserne at viruset sprer seg globalt i en raskere takk enn hva man har sett før, sier Kjennerud, som tror det er store sjanser for at de lokale myndighetene ikke vil tørre å myke opp på karantenen i frykt for at flere skal bli smittet og dø.

– Beskjeden fra myndighetene er uklar. Sørg for at alle kommer tilbake fra jobb, men samtidig at ingen blir syke, sier kredittstrategen.

Disse tallene følger Kjennerud med på

Allerede i løpet av helgen vil vi få de første svarene på hvordan kinesisk økonomi rammes av koronaviruset, for da kommer de to forskjellige PMI-indekser fra Kina. Indeksene er basert på spørreundersøkelser blant kinesiske innkjøpssjefer, og har tidligere vist en god evne til å fange opp svingninger i økonomien.

– Markedet vil følge Kina med argusøyne. Jeg tror man vil være oppmerksom på alt fra underliggende nøkkeltall til boligsalg og andre indikatorer, sier Kjennerud.

I mangel på bedre tall, har økonomer over hele verden i løpet av de siste ukene kommet opp med en rekke oppfinnsomme indikatorer for å si noe om utviklingen i Kina, alt fra salg av kinobilletter til hvor mange skip som venter på å bli losset ved kinesiske havner.

Selv følger Kjennerud med på den daglige oppdateringen over boligsalget i de største byene i Kina, som stupte da koronaviruset brøt løs og som fremdeles ligger på en fjerdedel av hva som er normalt på denne tiden av året.

– I tillegg har du utviklingen i lageret av stål, som kan gi et ganske bra bilde på når investeringssyklusen snur. Til nå har stållagrene vokst mye, og vi ser også at stålverkene begynner å ta ned kapasiteten. Det er ikke et bra signal, sier Kjennerud.

Dr. Doom er pessimistisk

Kjennerud er ikke den eneste som er en tanke pessimistisk om dagen. Den anerkjente økonomiprofessoren Nouriel Roubini, mest kjent for å forutsi finanskrisen i 2008, spådde en korreksjon på ti prosent tidligere i år.

Nå mener han at markedet fremdeles har det verste foran seg, til tross for børsfallet den siste uken.

– Ideen om en «v-formet» rekyl gir ingen mening, skriver han i Financial Times.

I likhet med Kjennerud tror han markedsreaksjonene kan bli verre frem i tid, når man innser at de negative effektene fra koronaviruset er så store at selv ikke stimuli fra sentralbankene vil være nok til å hindre et negativt sjokk til global økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.