PMI-indeksen for kinesisk industri falt som en stein til rekordlave 35,7 poeng i februar, ifølge ferske tall fra Kinas statistikkbyrå.

PMI-indeksen for øvrige deler av kinesisk økonomi falt til 29,6 poeng.

Ingen av indeksene har noensinne falt mer, og er nå på rekordlave nivåer. Til sammenligning var PMI-indeksen for industrien på 38,8 poeng på det verste under finanskrisen i 2008.

En PMI-indeks er en indeks som skal indikere veksten i økonomien. Et tall over 50 tilsier vekst, og et tall under 50 tilsier at økonomien krymper.

Varsler resesjon

De rekordlave tallene skaper kraftige reaksjoner blant økonomer verden over. Andreas Steno Larsen, strateg i Nordea Markets, skriver følgende på Twitter:

- Jeg har ett ord etter å ha sett disse tallene: Resesjon.

Resesjon er betegnelsen på en økonomisk nedtur og er definert som minst to kvartaler med negativ vekst.

Kollapsen i den viktige nøkkelindeksen indikerer at kinesisk økonomi, som allerede er svekket av handelskrigen, går en tøff tid i møte.

«Ting er virkelig ille»

Indeksen er basert på spørreundersøkelser blant kinesiske innkjøpssjefer, og er svært anerkjent blant økonomer fordi de fanger opp svingninger i økonomien på et tidlig stadium.

Flere analytikere hadde på forhånd ventet kraftige fall i indeksene, men få hadde spådd full kollaps.

– Dagens PMI-tall viser at ting er virkelig ille, og at kinesiske myndigheter er villige til å rapportere om det, skriver Larry Hu i Macquarie Capital i et notat, ifølge Financial Times.

Hu advarer samtidig om at den økonomiske veksten i Kina i første kvartal vil bli svakere enn det analytikernes estimat på fire prosent.

Advarer om laveste vekst siden 1966

I løpet av de siste to årene har veksten i kinesisk økonomi avtatt kraftig, delvis som følge av handelskrigen, og i fjerde kvartal i fjor vokste leverte kinesisk økonomi en årlig vekst på 6,0 prosent, den laveste veksten på nærmere 30 år.

Hu legger til at det kan hende at Kina vil levere et kvartal med negativ vekst, noe som i så fall vil være første gang siden kulturrevolusjonen i 1966.

Ifølge Reuters er det nå flere som venter lavere vekst for kinesisk økonomi. Nomura spår en vekst på 2,0 prosent i første kvartal, mens Capital Economics tror bnb-veksten vil bli negativ.

Oppstarten vil ta tid

Fra før har vi kun fått anekdotiske data som viser hvordan kinesisk økonomi har stanset opp som følge av koronaviruset. PMI-indeksene er de første tallene som gjør det mulig å sette konsekvensene av de massive tiltakene som Kina har innført i et historisk perspektiv.

Forrige helt uttalte den kinesiske presidenten Xi Jinping at områder med lav risiko for smitte skulle gjenoppta full produksjon. Flere har imidlertid advart om at dette vil ta tid.

Frykten for at smitten skal blomstre opp igjen og at liv skal gå tapt, kan gjøre at karantenen blir forlenget.

Kredittstrateg og Kina-ekspert Ole André Kjennerud uttalte tidligere denne uken at de lokale myndigheter vil stå foran valget mellom å ta opp produksjonen og å begrense smitten.

Tall fra tidligere denne uken viser at kun 30 prosent av Kinas små og mellomstore selskaper hadde gjenopptatt produksjonen på onsdag. Disse selskapene står for over 60 prosent av kinesisk bnp. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.