Selv om over 20.000 mennesker nå er smittet av koronaviruset, ser analytikerne i Danske Bank lys i enden av tunnelen. Viruset sprer seg ikke like raskt som for noen dager siden.

– Det er tegn til at endringstakten i smittespredningen er i ferd med å avta, noe som kan bety at tiltakene fra kinesiske myndigheter begynner å få en effekt, sier sjefstrateg Christian Lie.

Selv om antall smittede øker med flere tusen i døgnet, er den relative økningen ikke like stor som før.

Kina rammes hardt

Mens antall smittede tidligere i januar kunne øke med rundt 50 prosent fra en dag til den neste, har økningen de siste dagene vært på rundt 20 prosent.

– Sammenlignet med sars-epidemien vil de økonomiske konsekvensene av korona likevel bli større, dette til tross for antatt lavere dødelighetsrate, sier Lie.

Ifølge sjefstrategen er det de omfattende tiltakene mot smittespredningen og frykten blant husholdninger som først og fremst vil svekke aktiviteten i Kina.

Analytikerne i Danske Bank tror den økonomiske årlige veksten i Kina vil falle til fire prosent i første kvartal i år. Det vil i så fall bli det største fallet i bnp-veksten på en årrekke.

Åtte år gammelt pestspill gjør plutselig suksess. Produsenten: – Husk at det er et spill
Dataspillet Plague Inc. trender på grunn av coronaviruset.
00:59
Publisert:

- Vi tror den årlige bnp-veksten i Kina vil falle til fire prosent i første kvartal, men med en markant rekyl fra og med andre kvartal i takt med at bedriftene øker produksjonen og husholdningene bruker pengene som ble spart opp gjennom første kvartal, sier Lie.

Asia-børsene har startet dagen med en bred oppgang natt til onsdag – ledet av børsene i Tokyo og Kina. Det har pågått støttekjøp av kinesiske aksjer denne uken fra statseide fond og selskaper.

Den kinesiske sentralbanken har vært påpasselig med å tilføre markedet likviditet. På mandag og tirsdag ble det tilført 1700 milliarder yuan (2250 milliarder kroner). Også på onsdag følger myndighetene finansmarkedet tett for å unngå panikksalg.

«V-formet» rekyl

Sjefstrategen beskriver rekylen som «v-formet» for å understreke hvor markant den vil være. Han understreker at usikkerheten rundt når rekylen kommer er stor.

– Spredningen av koronaviruset blir en bremsekloss for en verdensøkonomi som i utgangspunktet er på bedringens vei, sier Lie.

Den globale økonomien har sakket farten betydelig det siste året, blant annet på grunn av en nedtur i industrien og usikkerheten som handelskrigen har ført med seg.

– Vi mener likevel kinesisk og global økonomi er bedre rustet til å absorbere situasjonen nå enn i fjor sommer, sier sjefstrategen.

Dette forklarer han med at ledende indikatorer har bedret seg både i USA og Europa i januar. Flere indikatorer tyder på at lagerbeholdningene til industribedriftene globalt har falt markant, og at produksjonen derfor må justeres opp snart.

Sammenligner ikke med sars

Danske Bank er ikke de eneste som tror kinesisk økonomi vil bli rammet i første kvartal. Capital Economics kutter sitt vekstanslag enda mer til 3,0 prosent, men også deres sjeføkonom Neil Shearing tror på en skarp rekyl.

– Foreløpig tror vi det tapte vil bli gjort opp for i løpet av året, skriver han i et notat.

Shearing advarer mot å sammenligne koronaviruset med sars, spesielt fordi viruset som rammet Kina i 2003 herjet mens børsene bunnet ut etter dotcom-krisen.

– Koronaviruset har inntruffet ti år inne i en oppgangsperiode for aksjemarkedet. Når prisingen ikke lenger er billig, og i noen tilfeller litt strukket, er det mer sannsynlig at investorene ser etter en unnskyldning til å selge enn til å kjøpe, skriver Shearing. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.