Før helgen var det ingen av de norske økonomene som spådde at Norges Bank ville kutte styringsrenten i mars. Mandag har meglerhusene konkurrert om å være først med å spå rentekutt.

Seniorøkonom Kjetil Martinsen i Swedbank mener flere kommer til å miste jobben som følge av koronaviruset og oljeprisfallet, og at risikoen nå er betydelig for at norsk økonomi står overfor en krise.

– Det vi opplevde i helgen kan godt være vårt Lehman Brothers-øyeblikk. Det er ikke gitt at vi står foran en ny finanskrise, men at det var det øyeblikket da alle forsto at dette kommer til å bli ordentlig krevende, sier Martinsen.

Oljepriskollaps senker børsen

To ting har skjedd i løpet av helgen: Koronaviruset har fortsatt å spre seg i økende hastighet utenfor Kina, og oljeprisen har kollapset.

I finansmarkedene har alt handlet om oljeprisen på mandag, spesielt på Oslo Børs. Hovedindeksen falt 8,14 prosent, og er ned over 22 prosent siden toppen i januar. Ekspertene kaller børsfallet for et krakk, og det er første gang siden finanskrisen at børsen faller så kraftig på så kort tid.

På kort sikt er det likevel koronaviruset som vil ramme norsk økonomi først. Søndag meldte Italia om over 1.200 nye smittede, noe som betyr at smitten sprer seg langt raskere i Sør-Europa enn den har gjort i Sør- Korea. Samtidig blir de første koronasmittede nå innlagt på norske sykehus.

«Politikerne må frem med sjekkheftet»

Martinsen mener viruset vil skape bråstopp i mye av tjenestenæring, spesielt innen reiselivsvirksomhet og varehandel. Derfor mener de Norges Bank kommer til å kutte styringsrenten med ikke bare 0,25 prosentpoeng, men med 0,50 prosentpoeng på torsdag neste uke.

– Det er det eneste riktige å gjøre. Vi vet at det blir etterspørselssvikt, de store arrangementene blir stengt, og reiseliv og en del hoteller vil merke dette tydelig, så det er klart dette vil få effekter, sier seniorøkonomen.

Martinsen tror heller ikke at det stopper med rentekutt.

– Finanspolitikerne må frem med sjekkheftet. Jeg tror ikke de kommer til å vente til revidert statsbudsjett kommer i mai, sier han.

«Folk kommer til å miste jobben»

Martinsen mener koronaviruset i seg selv var nok til å ramme norsk økonomi, før det kraftige oljeprisfallet kom på toppen av dette igjen.

– Hvis dette vedvarer, er det betydelig sjanse for resesjon i norsk økonomi, sier seniorøkonomen.

Resesjon er ensbetydende med en økonomisk krise.

– Folk kommer til å miste jobben, legger han til.

Hvor mange som vil bli berørt, er Martinsen mer usikker på. Både under finanskrisen og under oljekrisen i 2014 ble det over 30.000 flere arbeidsledige, ifølge arbeidskraftstatistikken til Nav.

Oljeprisfall rammer på lengre sikt

Oljeprisfallet rammer inntektene til oljeselskapene umiddelbart, men det betyr ikke nødvendigvis at aktiviteten faller med en gang.

– Letingen kan bli redusert allerede i løpet av året, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO.

Når det gjelder øvrige oljeinvesteringene har de fleste av disse prosjektene en tidshorisont på flere år, og når disse første er satt i gang, blir de ikke stanset med det første.

Fra og med neste år vil likevel også disse kunne bli rammet.

Dørum mener det er flere ting som skiller den nåværende situasjonen fra da oljeprisen stupte høsten 2014. Det viktigste er at næringen har gjort en formidabel jobb med å kutte kostnadene.

– Fordelen er at næringen lever bedre med lavere oljepriser. Ulempen er at det er vesentlig mindre å kutte nå, sier Dørum, som understreker at flere prosjekter uansett vil være lønnsomme med en oljepris på 35 dollar fatet.

Folk vi miste jobben

I tillegg har en massiv kronesvekkelse gjort at leverandørindustrien har bedret sin konkurranseevne vesentlig sammenlignet med sine europeiske konkurrenter, og at norsk industri som sådan står sterkere.

Når det gjelder de offentlige budsjettene, er utgiftsnivået på et rekordhøyt nivå.

– Regjeringen har nok tørt krutt på lager, men disse utgiftene på ned igjen etterpå, så det er viktig at tiltakene er målrettede og midlertidige, sier Dørum.

– Kommer folk til å miste jobben?

– Ja. Vi er på upløyd mark. Vi vet ikke hvor lenge dette vil pågå, vi vet ikke hvor mange som vil bli smittet, og vi vet ikke hvor omfattende tiltak mot smittespredning vil bli i viktige land vil bli, men de første permitteringene har allerede kommet.

Dørum mener at de næringene som vil bli rammet aller først av de negative effektene av koronaviruset, er reiseliv, luftfart, industri og transport.

Spår ikke permitteringer i oljebransjen enda

Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR Bank, sitter selv i hjemmekarantene sammen med familien etter at de kom hjem fra ferie i Italia for et par uker siden. Han er usikker på i hvilken grad det vil bli permitteringer i oljebransjen på kort sikt.

– Det er litt vanskelig å si om det blir permitteringer for oljebransjen. Mye av aktiviteten i år ligger fast. Klart det vil være enkeltaktører, men på kort sikt tror jeg ikke det vil komme mye permitteringer. Vi går inn i det som er høysesong for bransjen. Hvis dette hadde skjedd i oktober, ville det vært annerledes, sier sjeføkonomen.

Oljeinvesteringene er anslått å falle fra og med neste år, og i likhet med Dørum og Martinsen tror Knudsen at oljeprisfallet vil forsterke denne nedgangen dersom den lave oljeprisen vedvarer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.