Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener det norske kredittmarkedet er i ferd med å kollapse, og mener det haster at Norges Bank kommer på banen.

– Norges Bank må komme på banen med ekstraordinære lån til bankene. Helst før klokken ti. Kredittmarkedet er i ferd med å kollapse, sier Jullum torsdag morgen.

Sjeføkonomen mener det norske markedet mangler likviditet.

– Kundene trekker ut penger, og fondene må selge verdipapirer, men når det ikke er likviditet, får ikke fondene solgt, sier han, og legger til:

– Det som kan skje er at kundene ikke får penger ut av fondene.

«Seriøst»

I løpet av de siste dagene og ukene har det norske kredittmarkedet tørket brått inn. Norges Bank annonserte forrige uke ekstraordinære F-lån til norske banker med tre måneders løpetid.

Jullum mener dette ikke er nok.

– Nei, tre måneder F-lån er ikke nok. Vi må ha tre års F-lån, og vi må ha det i dag, sier Jullum, og legger til:

– Seriøst.

F-lån er en type lån Norges Bank gir til norske banker for å justere likviditeten i det norske pengemarkedet. Vanligvis har disse lånene en løpetid på noen dager, og renten blir fastsatt på auksjoner.

Advarer om kredittkrise

De F-lånene som Norges Bank ga ut forrige fredag til de norske bankene, hadde for det første en varighet på tre måneder. For det andre kan bankene låne så mye de vil. For det tredje er renten det samme som styringsrenten til Norges Bank til enhver tid.

Hvis ikke Norges Bank snart kommer på banene med F-lån med lengre løpetid, tror Jullum at norske aksje- og rentefond kan komme i en alvorlig skvis.

– Hele kredittmarkedet kommer til å kollapse. Det blir ikke mulig for norske selskaper å hente finansiering i markedet. Skal dette fungere, må vi ha F-lån med tre års varighet, sier Jullum.

– Hvis ikke, vil vi få en likviditetskrise som går over til en kredittkrise, fortsetter han.

«Dette lukter gullkorter»

Pål Ringholm, analysesjef for kredittmarkedet i Sparebank 1 Markets, er enig i at Norges Bank må komme med F-lån med tre års varighet.

- Overskriften morgenrapporten min i går spilte på dette. Nå aner vi duften av «gullkortet», sier Ringholm.

Gullkortet er en henvisning til krisepakken fra Kristin Halvorsen, som var finansminister under finanskrisen i 2008.

I morgenrapporten sin skriver Ringholm videre:

-Nei, det er ingen spøk lengre. Ikke for noen. Det sjokket i økonomien vi nå sammen opplever er virkelig et drama fra realøkonomien. Hadde dette vært en film for et par år siden ville den ha blitt avfeid som helt urealistisk. Jeg kan ikke gjenta mange nok ganger at dette er et drama som ikke kan vare alt for lenge. Også fordi det nå skjer kraftige ting innen kredittmarkedet.

«Vi trenger likviditet nå»

Oslo Børs stiger friskt torsdag morgen, men Ringholm mener det er i kredittmarkedet det skjer nå. Prisen på kreditt stiger kraftig, og for norske banker koster det nå like mye å hente penger som det gjorde under finanskrisen, nettopp da Halvorsen trakk «gullkortet».

- Det er i vår felles interesse at vi sørger for at de som skal få oss igjennom denne krisen, nemlig bankene, får en fornuftig finansiering, sier Ringholm.

Analysesjefen er klar på at det som skjer nå innen kredittmarkedet, ikke forblir i kredittmarkedet.

- Vi trenger likviditet nå. Folk selger gull for å få tak i kontanter, det er det som skjer nå. Det er en voldsom prosess vi er inne i. «The margin man» banker på døren, og han banker hardt. Det er nok veldig fornuftig med både lange og korte F-lån til bankene, sier Ringholm. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.