De siste dagene har det sett ut som om myndighetene i Sør-Korea har fått spredningen av koronaviruset under kontroll, noe som har bidratt til optimisme i markedene. Tirsdag kveld leverte de amerikanske børsene en kraftig oppgang på rundt fem prosent, men onsdag morgen er stemningen betydelig dårligere i finansmarkedene.

Børsene faller i Asia, og ifølge den amerikanske fremtidsindeksene ligger det an til et børsfall på rundt 2,5 prosent i USA onsdag.

Oslo Børsåpnet opp onsdag morgen, men falt tilbake etter få minutter og er nå ned 0,2 prosent.

«Koronatoppen er ikke nådd»

Joachim Bernhardsen, analytiker i Nordea Markets, mener Donald Trump må ta noe av skylden for at markedene har surnet over natten.

– Trump hadde gått hardt ut i forkant av gårsdagen om at han skulle holde en pressekonferanse hvor han ville annonsere kraftige tiltak for å begrense de negative effektene av Korona. Pressekonferansen uteble, og kanskje dette bidrar til det svake sentimentet i markedet, skriver han i en morgenrapport.

Samtidig mener har det blir stadig mer åpenbart at «koronatoppen» ikke er nådd.

– I Sør-Korea rapporteres det om et utbrudd i hovedstaden Seoul, etter at vi de siste dagene har sett tegn til at smittespredningen har kommet under kontroll, skriver han videre.

«Vi må forvente ytterligere aksjefall»

Sør-Korea var i en periode det landet som var rammet hardest av koronaviruset da Kina som smått begynte å få smittespredningen under kontroll. På det meste meldte landet om over 800 nye smittede om dagen, men disse tallene falt raskt, og mandag var tallet på antall nye, bekreftede smittede nede i 131, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Analytikerne har ment at dette har vært takket være de voldsomme tiltakene som landet innført. Sør-Korea var tidlig ute med å stenge skoler og universiteter og myndighetene har bedt folk holde seg hjemme.

Tirsdag kunne Sør-Korea derimot rapportere om 242 nye smittede, nesten en dobling fra dagen før. Mange av disse stammet fra hovedstaden Seoul.

– Andre land rapporterte også om vekst i utbrudd. Det burde bety flere i karantene og færre på jobb. Og når folk ikke jobber blir også vekst og inntjening så som så. Det taler for at vi må forvente ytterligere aksjefall den nærmeste tiden, skriver Bernhardsen.

Kan ha vært for optimistisk

Børsen i Seoul er en av de asiatiske børsene som faller mest onsdag morgen, da Kospi-indeksen er ned 2,8 prosent. Også børsen i Tokyo faller over to prosent.

Ingvild Borgen Gjerde, rente- og valutaanalytiker i DNB Markets, mener børsoppgangen på Wall Street tirsdag kveld var naturlig etter et så kraftig børsfall på mandag.

– Det betyr ikke nødvendigvis annet enn at visse fond og investorer automatisk kjøper aksjer etter så store verdifall. At svingningene er store er også naturlig, ettersom usikkerheten forblir svært høy, skriver Borgen Gjerde i en rapport.

Hun mener børsfallet i Asia henger tett sammen med antall nye smittede.

– Antall nye smittede i Kina har nå kommet betydelig ned, mens Sør-Korea i går rapporterte om 242 nye smittede, skriver hun, og fortsetter:

– Mange av de nye smittede er fra hovedstaden Seoul, og oppgangen i antall rapporterte tilfeller der kan tyde på at stabiliseringen i antall smittede var litt for optimistisk. Når det er sagt er Sør-Korea et av de landene som har testet flest personer for koronaviruset, og dødeligheten der er under en prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.