Kredittstrateg Ole André Kjennerud i DNB Markets advarte i oktober om at den neste økonomiske nedturen ikke var langt unna. Siden har han advart om at markedet tar for lett på koronaviruset, og at en rask rekyl er lite sannsynlig.

Nå går han enda et skritt lenger.

– Dette kommer ikke til å bli en mild og kortvarig resesjon av den typen vi hadde i 2001. Gitt hvor bredt dette treffer, synes jeg dette virker mer som en dyp og langvarig økonomisk krise, sier Kjennerud.

Tror ikke bunnen er nådd

Koronaviruset er i ferd med å lamme global økonomi. Den økonomiske aktiviteten stupte i Kina i februar, og nå har også Sør-Korea og Italia innført tiltak for å begrense smittespredningen som er så omfattende at aktiviteten også her vil strupes. Andre land i Europa er i ferd med å følge etter.

Som følge av dette befinner børsene seg midt oppe i det verste børsfallet siden finanskrisen, og både den amerikanske og den engelske sentralbanken har levert doble rentekutt, et grep som er forbeholdt krisetider.

– Spørsmålet nå er om kraften i markedet er så stor at selv ikke sentralbankene kan motvirke det negative sentimentet. Det var det vi så under finanskrisen, alt prellet av, sier Kjennerud.

– Jeg tror ikke vi ser bunnen før vi vet hvor lenge viruset kommer til å spre seg og hvor mange som rammes, legger han til.

Rekordhøy gjeld

De fleste meglerhus og økonomer spår fremdeles at aktiviteten, og dermed også børsene, vil komme raskt opp igjen når spredningen av koronaviruset avtar og tiltakene oppheves. Kjennerud tror ikke det blir så enkelt.

– Hvis vi hadde vært i en verden uten gjeld, uten begrensninger på hvordan kortsiktige svingninger påvirker langsiktige beslutninger, så kunne det skjedd. Når gjeldsnivået er så høyt som nå, må vi være ekstra varsom på hvordan kortsiktige sjokk kan få mer langsiktige effekter, sier strategen.

Gjelden i private selskaper er 50 prosent høyere nå enn før finanskrisen i 2008, og Kjennerud forklarer at selskapene er posisjonert for videre vekst. Nå befinner global økonomi seg midt inne i et stort etterspørselssjokk.

Spår konkursbølge

Kjennerud er usikker på om bedriftene er rustet til å stå gjennom nedturen.

– Det virker veldig sannsynlig at vi får en konkursbølge, men det skjer ikke med en gang. Først kollapser markedet, så svekker økonomien seg, så øker arbeidsledigheten, så faller investeringene og ordrereservene svikter. Da blir ikke utestående regninger betalt, gjeld begynner å gå til forfall, bedriftene klarer ikke å refinansiere og må i forhandlinger med kreditorene. Det tar litt tid, sier han.

Advokat Knut Ro: Dette er definisjonen på en konkurs
Video fra Dagens Næringsliv
03:20
Publisert:

Normalt er det stor aktivitet i obligasjonsmarkedet med bedrifter som hele tiden refinansierer gjeld som forfaller.

– Nå har det stoppet helt opp. Vi ser ingen refinansieringer i det hele tatt i høyrentemarkedet i hverken USA, Europa eller Norden, sier Kjennerud.

Investeringene vil falle

For de bedriftene som må fornye lån, kan situasjonen bli kritisk.

– Det er mest sannsynlig at de må gå inn i forhandlinger med obligasjonseierne om gjeld som forfaller. Eventuelt må de helte egenkapital, noe som heller ikke er gunstig i dette markedet, mener Kjennerud.

I tillegg vil bedriftsinvesteringene falle, mener kredittstrategen.

– Vi er inne i en interessant periode nå. I mange land er det nå bedriftene bestemmer budsjettene for det neste budsjettåret, og med all den usikkerheten vi står overfor nå, er det sannsynlig at bedriftene setter de store prosjektene på vent. Det gir prosjekter på kort sikt, men også for neste år, sier Kjennerud.

Vil bli verre

På grunn av alt dette tror ikke kredittstrategen at den økonomiske nedturen vi står overfor nå en mild og kortvarig nedtur av den typen vi hadde i 2001 under dotcom-krisen. Han vil ikke sammenligne dagens situasjon med finanskrisen i 2008, fordi da var det bankene som var i trøbbel. Likevel mener han at de realøkonomiske konsekvensene kan bli like alvorlige som da.

– Jeg tror vi vil se underliggende, betydelige endringer som vil vare over flere kvartaler. Så vil det gå bedre, til neste år vil vi sikkert se en bedring, sier Kjennerud.

Men først skal det bli verre.

– Dette vil bli verre enn markedene så langt har posisjonert seg for. Det er ikke priset inn resesjon i markedene, det er ikke i nærheten av det vi så i 2008, sier kredittstrategen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.