Norsk økonomi har ikke vært i resesjon siden finanskrisen. Nå tror Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, at det vil skje igjen.

– Vi spår resesjon, sier hun.

Resesjon betyr minst to kvartaler på rad der økonomien krymper. Due-Andresen tror dette kommer til å skje med norsk økonomi i andre og tredje kvartal i år.

Som følge av dette spår Handelsbanken at Norges Bank kommer til å levere et dobbelt rentekutt på 0,50 prosentpoeng, et grep som er forbeholdt krisetider for norsk økonomi.

Trøkk for norsk økonomi

Sjeføkonomen forklarer at de har endret sitt syn på norsk økonomi etter at de begynte å se konturene av hvordan koronaviruset bremser økonomien.

– Med dette oljeprisfallet på toppen blir dette en betydelig utfordring for norsk økonomi, sier hun, og sikter til at oljeprisen falt nær 30 prosent natt til mandag og fremdeles kun ligger på 36 dollar fatet. Det er det laveste nivået siden 2016.

Due-Andresen viser til at nøkkeltall viser hvordan koronaviruset har slått inn i kinesisk økonomi, og at det dukker opp stadig mer drastiske tiltak i Europa i et forsøk på å bremse smittespredningen.

– Vi regner med situasjonen blir vesentlig verre i Norge før det blir bedre igjen, sier hun, og legger til:

– Vi regner med at norsk økonomi får seg en trøkk i inneværende år.

På grunn av dette har Handelsbanken tatt ned anslaget for bnp-veksten i år med ett prosentpoeng. I andre og tredje kvartal kommer bnp-veksten for norsk fastlandsøkonomi til å bli negativ, tror de.

Dette har ikke skjedd siden finanskrisen, da det ifølge SSB ble 30.000 flere arbeidsledige.

Lav vekst før viruset kom

Due-Andresen viser til Norges Banks regionale nettverk som kom tirsdag morgen, som viste at veksten i norsk økonomi allerede er på vei ned. Bedriftene melder om den laveste veksten på tre år, mens eksportbedriftene ikke har opplevd lavere vekst siden 2009.

Denne undersøkelsen ble gjennomført før koronaviruset begynte å spre seg i Europa.

– Norges Bank har i tillegg gjennomført en ringerunde som viser at bedriftene har nedjustert vekstutsiktene videre de siste ukene, sier sjeføkonomen.

Ifølge sentralbanken har en tredjedel tatt ned vekstutsiktene, og flere har innført ansettelsesstopp.

– Flere ser for seg at folk må permitteres, og at produksjonen blir vanskelig fordi folk ikke kommer seg på jobb fordi de blir syke, sier Due-Andresen.

«Folk holder seg hjemme»

I det regionale nettverket rapporterer bedriftene om at turisme og reiseliv rammes hardt av koronaviruset, men at også butikkene merker lavere omsetning.

Fem grunner til å avlyse reiseplanene pga koronaviruset - og én myte om fly du ikke trenger å bry deg om
Bloombergs reisejournalist Sarah Green Carmichael gir deg alle sine råd om koronavirus og reising.
02:07
Publisert:

– Folk holder seg hjemme og unngår steder med mye folk, sier Due-Andresen.

I tillegg mener hun norsk oljebransje vil få problemer fremover.

– Når oljeprisen handles på 30-tallet vil dette føre til lavere oljeinvesteringer på norsk sokkel, noe som betyr dårligere tider for leverandørnæringen. Oljeprisfallet rammet internasjonalt, så leverandørnæringen vil også merke at etterspørselen blir lavere fra internasjonale kunder, forklarer hun.

– Hvor raskt regner du med oljeprisfallet vil gi konsekvenser for oljenæringen?

– Jeg regner med det vil skje ganske raskt. Etter oljeprisfallet i 2014 så vi at 2015 ble et dårlig år, sier sjeføkonomen.

Bedriftene varsler nedtur

Norges Bank gjennomførte forrige uke en ekstraordinær ringerunde blant 82 norske bedrifter i sitt regionale nettverk for å kartlegge hvordan de påvirkes av koronaviruset. En tredjedel av disse varsler at de har nedjustert sine vekstutsikter.

Kort forklart: Derfor går Børsen opp i dag
DNs Bård Bjerkholt: – Vi er i en tidlig fase både i Europa og USA.
00:50
Publisert:

– Virusutbruddet og tiltakene for å begrense spredningen ser ut til å få konsekvenser for store deler av næringslivet, blant annet i form av redusert etterspørsel og forsinkede vareleveranser. Over en tredjedel av bedriftene som deltok i ringerunden har nedjustert vekstutsiktene sine de siste ukene, skriver sentralbanken.

Mange av bedriftene er også bekymret for at høyere sykefravær vil kunne svekke veksten fremover.

– Det er stor usikkerhet om varigheten av utbruddet og flere har derfor innført midlertidig ansettelsesstopp. Få bedrifter planlegger oppsigelser, men en del nevner at det kan bli aktuelt med permitteringer, skriver Norges Bank.

Foreløpig er det redusert reiseaktivitet og lavere besøkstall i butikkene som demper aktiviteten men, men ifølge bedriftene er forsinkede leveranser også en økende utfordring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.