Fallet i det norske rentemarkedet fortsetter med full styrke og nærmer seg nå full kollaps. Pengemarkedsrenten Nibor, som er avgjørende for hvilken flytende rente bankene tilbyr sine boliglånskunder, har nå falt så mye at det tilsvarer et rentekutt fra Norges Bank.

– Det var et voldsomt fall i rentemarkedet onsdag som absolutt bærer preg av finanskrisestemning, sier Erica Blomgren Dalstø, sjefstrateg i SEB, og sikter til hvordan både korte og lange renter falt kraftig utover senhøsten i 2008.

De lange norske rentene har falt i flere uker, mens de korte rentene for alvor har skutt nedover etter at den amerikanske sentralbanken denne uken leverte et dobbelt rentekutt.

Ikke sikker på rentekutt

De lange norske statsrentene drives hovedsakelig av utviklingen i det amerikanske rentemarkedet, der statsrentene har falt til rekordlave nivåer som følge av frykten for at koronaviruset skal ramme global økonomi.

Som følge av denne utviklingen har de norske bankene kuttet fastrentene til sine kunder.

DNB annonserte torsdag morgen at de kutter fastrentene for andre gang denne uken, noe som gjør at deres fastrenter med god margin er lavere enn flytende rente.

Mens bankene sikrer sine fastrentelån mot lange renter, sikres de flytende lånene mot den korte pengemarkedsrenten Nibor, som igjen er tett knyttet opp mot styringsrenten til Norges Bank.

Denne renten har nå falt rundt 0,25 prosentpoeng, noe som tilsvarer et rentekutt.

Blomgren Dalstø er likevel ikke sikker på at bankene kommer til å kutte de flytende rentene allerede nå.

– Fallet i lange renter har pågått lenge. Det er først nå markedet har begynt å prise inn raskere rentekutt, så for den flytende renten vil det bli avgjørende hva Norges Bank kommer til å gjøre på rentemøtet senere i mars, sier hun.

Har mer å kutte med

Sjefstrategen forklarer at markedet priser inn et rentekutt fra Norges Bank på rentemøtet 18. mars, et til i september, og enda ett innen sommeren neste år.

– Spørsmålet er i hvilken grad sentralbanken ønsker å være fremoverlent og levere forebyggende kutt, eller om de heller vil avvente å se hvilke konsekvenser koronaviruset vil gi for norsk økonomi. Vi tror de vil avvente, sier hun.

I likhet med den amerikanske sentralbanken har Norges Bank satt opp renten de siste årene, slik at de faktisk har mulighet til å kutte renten en del. Blomgren Dalstø tror dette fører til spekulasjoner om at Norges Bank kan kutte renten mer enn for eksempel Den europeiske sentralbanken.

– Uansett kommer de til å revidere rentebanen nå i mars, sier sjefstrategen.

«Som å ta imot en fallende kniv»

Joachim Bernhardsen, analytiker i Nordea Markets, skriver i en rapport at det norske rentemarkedet nå har kollapset. Han viser til den tiårige swaprente, som er avgjørende for hvilke fastrenter bankene tilbyr, er på 1,41 prosent, en tangering av bunnivåene fra i fjor høst.

– Da ble mye av rentefallet raskt reversert. Å predikere utviklingen i rentemarkedet føles akkurat nå som å ta imot en fallende kniv. Ved en forverring av koronaviruset vil trolig rentene falle mer, skriver Bernhardsen.

Nils Kristian Knudsen, sjefstrateg i Handelsbanken Capital Markets, mener det er sjeldent at vi ser så store bevegelser i det norske rentemarkedet som vi gjør nå.

– Det er veldig lenge siden vi har sett så store utslag, det er veldig sjeldent, sier han, og legger til:

– Det er klart man trekker paralleller til finanskrisen, selv om årsaken bak rentefallet nå er veldig annerledes. Det kommer så brått og uventet, og det går så fort at det er vanskelig å ta innover seg.

Allerede et rentekutt i praksis

Det som er spesielt uvanlig er at markedet priser inn et så kraftig rentekutt fra Norges Bank uten at sentralbanken selv har kommunisert det.

– I praksis har vi allerede fått et rentekutt gjennom fallet i Nibor, og det er ventet at det vil fortsette nedover mot sommeren, sier Knudsen.

Flere bedrifter har sine lån knyttet opp mot pengemarkedsrenten Nibor, og disse får nå lavere finansieringskostnader. Samtidig kan bedriftene rammes negativt av koronaviruset på andre måter.

Det er derimot ikke sikkert at også folk flest vil oppleve lavere låneutgifter med det samme, mener Knudsen.

– Det er ikke sikkert at bankene setter ned sine flytende renter som følge av fallet i Nibor, sier sjefstrategen, og forklarer at bankene kan oppleve økte kostnader på andre fronter.

Bankene faller nå på børs, i tillegg til at lavere rente generelt blir sett på som negativt for bankene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.