Spredningen av koronaviruset har satt verden på pause. De økonomiske konsekvensene av at folk holder seg innendørs, og ikke reiser har allerede fått utslag titusenvis av permitteringer i reiselivs- og flybransjen.

Søndag kunne statsminister Erna Solberg (H) fortelle norske bedrifter og arbeidstagere at Norge setter av 100 milliarder kroner for å hjelpe de spesielt utsatte bransjene og arbeidsplassen.

Norge står derimot ikke alene med å tilby krisepakker og økonomiske lettelser.

Danmark betaler 75 prosent av lønnsutgiftene

Noen timer før den norske regjeringen var ute med sin krisepakke, lanserte den danske regjeringen sine økonomiske tiltak.

Fokuset til statsminister Mette Frederiksen og næringsminister Nicolai Wammen var å holde bedrifter som var rammet av koronautbruddet i gang.

Før Frederiksen presenterte krisepakken på en pressekonferanse, sa hun: «hold av med oppsigelsene».

Tiltakene er et resultat av en trepartsavtale mellom staten, arbeidstagerorganisasjonene og næringslivet.

  • Staten betaler 75 prosent av lønnen til arbeidstagere
  • Bedriften betaler 25 av lønnsutgiftene
  • Arbeidstageren avstår fra fem dagers ferie, eller avspasering
  • Den midlertidige kompensasjonsordningen gjelder mellom 9. mars og 9. juni

Det er ikke kjent hvor mye krisepakken vil koste, men den danske regjeringen har allerede pumpet ut 125 milliarder kroner i skattutsettelser til bedrifter.

Den danske regjeringen var blant de første i Europa til å komme med hastelovgivning for å hindre smittespredning. Blant annet tiltak som å stenge skoler og forby store samlinger.

Tysk krisepakke til 550 milliarder euro

Fredag presenterte den tyske regjeringen den største krisepakken siden annen verdenskrig. 550 milliarder euro skal gå inn i den tyske økonomien for å redde tyske bedrifter rammet av virusutbruddet.

-Vi er i en ekstraordinær situasjon, og vi vil gjøre hva enn er nødvendig. Heldigvis er den tyske økonomien relativt robust og vi vil gjøre hva vi kan for å komme gjennom denne situasjonen, sa forbundskansleren Angela Merkel da krisepakken ble lagt frem.

Med krisepakken brøt hun også en av sine viktigste regler, nemlig å holde statsbudsjettet i balanse.

Den tyske nasjonalbanken vil også tilby ubegrenset med lån til bedrifter.

– Dette betyr at ingen friske selskaper eller jobber vil være i trøbbel, sa den tyske finansministeren Peter Altmeier under en pressekonferanse.

Søndag ble også Tyskland i rekken av land som stenger grensene sine for å hindre importerte smittetilfeller. Flere tyske delstater har også stengt skoler og barnehager.

Svenske Riksbanken ut med 300 milliarder

Den svenske Riksbankens krisepakke innebærer kjøp av svenske stats-, kommune- og boligobligasjoner til en sum av 300 milliarder kroner. I tillegg til dette vil Riksbanken låne ut opptil 500 milliarder kroner til bedrifter.

– Turbulensen i finansmarkedene gjør at bedrifter som i utgangspunktet er livsdyktige, kan få vanskeligheter med å finansiere seg. Det er derfor viktig at bankene fortsetter å tilføye bedrifter med lån slik at kredittforsyningen ikke trues, skriver riksbanksjefen, Stefan Ingves, i en pressemelding.

Sverige har ikke stengt skolene, slik som Norge og Danmark har gjort. Dette til dels for å holde samfunnet i gang. Svenske myndigheter har kun pålagt dem med symptomer å holde seg hjemme.

Amerikanske Fed med historisk rentekutt

Natt til mandag kuttet den amerikanske sentralbanken styringsrenten til null. Kuttet anses historisk, da den ble kuttet til med et helt prosentpoeng.

– Vi forventer at den vil ligge på dette nivået helt til økonomien har ridd av den siste tidens hendelser, og har kurs mot full sysselsetting og prisstabilitet, sier den amerikanske sentralbanksjefen, Jerome Powell, på en pressekonferanse.

Krisetiltak som stenging av skoler og offentlige områder er fortsatt bestemt på statsnivå. President Donald Trump erklærte nasjonal krise på fredag, hvor han også ba om hjelp fra det private næringslivet for videre håndtering.

Storbritannia stimulerer med tolv milliarder pund

Den britiske finansministeren Rishi Sunak la frem statsbudsjettet på onsdag og meldte at deler av det totale budsjettet vil gå til å dempe konsekvensene av koronautbruddet. Syv milliarder pund skal gå til bedrifter og næringer som står i fare, samt fem milliarder pund til det nasjonale helseprogrammet, NHS.

Bank of England har vedtok også å kutte renten til 0,25 prosent som en respons til koronakrisen.

Det var ikke før på mandag at den britiske statsministeren Boris Johnson kunngjorde tiltak for å hindre smittespredning, etter å høstet kritikk for strategien med flokkimmunitet. De nye britiske retningslinjene innebærer blant annet karantene for dem som viser symptomer, samt en oppfordring om at folk skulle unngå ikke-essensiell sosial kontakt.

Macron: – Vi er i krig

De franske myndighetene innførte mandag en 15 dager lang nasjonal nedstengning. Som et tiltak for å hindre smittespredning har alle av landets kafeer og restauranter stengt ned, og ferdsel i gatene og parkene er nå forbudt.

– Vi er i krig – en folkehelsekrig. En krig mot en usynlig fiende, sa president Emmanuel Macron i en tale til befolkningen.

Tirsdag varslet den franske regjeringen at de vil skyte inn 45 milliarder euro for å dempe viruseffektene for bedrifter og arbeidstagere.

– Dette er et første, umiddelbart støttetiltak, sier finansminister Bruno Le Maire til radiostasjonen RTL.

Frankrike åpner også opp for å nasjonalisere store selskaper.

Mer vil komme

Tiltakene og summene som har kommet til nå er kun starten, og samtlige regjeringer varsler at mer penger vil bli skutt inn i økonomiene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.