Økonomer over hele verden har gått bort fra å spå en rask innhenting etter at det økonomiske sjokket fra koronaviruset har lagt seg. Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank, mener nå det kun er ti prosent sannsynlighet for en V-formet utvikling.

Likevel har optimismen vært større enn pessimismen i aksjemarkedene de siste to ukene.

– Det virker som aksjemarkedet priser inn en relativ rask innhenting. Det er på den modige siden. Det er sannsynlig at vi vil se flere perioder med kursfall, sier Lie.

Verste krise på mange år

Siden bunnpunktet 23. mars har børsene steget kraftig igjen, og den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 er nå «bare» ned rundt 25 prosent. Det er under halvparten så mye som børsene har falt under tidligere nedturer.

Christian Lie tror den økonomiske nedturen vi er inne i nå, blir den verste i etterkrigstiden. For at en rask innhenting skal skje, må det komme medisiner på plass om ikke lenge, mener han.

– Om vi forutsetter at vi ikke får på plass medisiner, er det ingen tvil om at vi er på vei inn i en økonomisk krise vi aldri har sett maken til. Det er ganske sikkert at bnp-tallene vi får fremover blir verre enn vi har sett ved tidligere kriser, sier sjefstrategen.

Årsaken til detter at økonomien nå rammes av et sjokk som rammer både husholdninger og bedrifter svært brått. Bank of America tror for eksempel at amerikansk bnp vil falle ti prosent fra topp til bunn i år, mens fallet kun var på fire prosent under finanskrisen.

Må slippe opp i mai

Lie og kollegene i Danske Bank tror det mest sannsynlige scenarioer et at aktiviteten i økonomien vil begynne å stige til sommeren. Mens de anslår at sannsynligheten for dette scenarioet er på 50 prosent, mener de det er 40 prosents sjanse for at nedturen blir enda lengre.

– De to viktigste driverne for en såkalt U-formet utvikling er oppdemmet etterspørsel og at vi får kraftig medvind fra historisk kraftige stimulanser fra myndigheter og sentralbanker, sier Lie.

For at aktiviteten skal ta seg opp igjen til sommeren, mener Lie at myndighetene i Europa og USA må begynne å slippe opp på smittevernstiltakene i løpet av mai.

– Vi antar Europa når smittetoppen nå, og at de samme kan skje i USA i løpet av neste uke. Da tror vi myndighetene sakte, men sikkert vil begynne å slippe opp på tiltakene mot slutten av april eller tidlig i mai, sier Lie.

Dersom det ikke smittetallene da blomstrer opp igjen, vil økonomien gire opp fra sommeren av, men risikoen for at dette kan skje er signifikant, mener Lie, og viser til at Kina denne uken har stengt ned et fylke igjen på grunn av økte smittetall.

Aksjemarkedet har ikke rukket å bli billig

I liket med en rekke andre økonomer mener Lie at den økonomiske krisen vi er inne i nå, blir dypere enn finanskrisen. Likevel har ikke børsene falt halvparten så mye som under finanskrisen i 2008.

– En ting som kan forstyrre grunnlaget for en ny, kraftig og langvarig aksjeoppgang, er at prisingen å aksjer ikke rakk å bli spesielt billig i mars, selv på det verste, sier sjefstrategen.

Han viser til at spesielt amerikanske aksjer fremdeles ikke er billig i et historisk perspektiv målt ved pris mot bokførte verdier, eller pris mot estimert fortjeneste.

P/E til globale aksjer bunnet ut på ni under finanskrisen, og ti under den europeiske gjeldskrisen, og er på 13 nå.

– Aksjemarkedet har ikke rukket å bli spesielt billig. Om vi ser på hva investorer har lært av tidligere kriser, er det at økonomiske nedturer og store børsfall har vært historisk gode kjøpsmuligheter, men da har kursfallene ofte vært større enn det vi så langt har opplevd. Den siste optimist har i vert fall ikke blitt pessimist enda, sier Lie.

«Ny nedtur kan komme nå»

Sjefstrategen er ikke den eneste som advar mot at børsfallet ikke er over. Andreas Steno Larsen, global sjefstrateg i Nordea Markets, skriver i en rapport at et perfekt «bear market rally» nå kan være over.

– Det ble forårsaket av oversolgte papirer og ble støttet oppunder av stimulerende tiltak fra myndigheter og sentralbanker, skriver han, og legger til at de slett ikke er uvanlig med slike kortvarige børsoppganger under store børsfall.

– For oss ser det ut som en ny nedtur kan komme nå, skriver han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.