Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser fredag at konsumprisindeksen (KPI) steg 0,2 prosent fra april til mai.

Økningen kom hovedsakelig som følge av høyere priser på matvarer.

Tolvmånedersendringen i KPI var 2,1 prosent i mai, mens kjerneinflasjonen viste en oppgang på 1,6 prosent de siste tolv månedene.

SSB skriver at matvareprisene gikk opp 3,1 prosent. Det var primært frukt-, sjokolade- og kjøttvarer som bidro mest og prisoppgangen på matvarer skyldtes i all hovedsak oppgang etter påsketilbud i april, fremgår det.

Økte drivstoffpriser bidro også til oppgangen. Etter tre sammenhengende måneder hvor prisen på bensin og diesel har falt, ble det registrert prisoppgang i mai på henholdsvis 0,7 og 1,1 prosent, skriver SSB.

Lavere veksttakt

Prisutviklingen på flybilletter falt 13,1 prosent fra april til mai og bidrar til en svakere veksttakt i konsumprisene. På samme tid i fjor ble billettprisene 26,8 prosent dyrere.

Bak tolvmånedersveksten i kjerneinflasjonen, som var ned 0,1 prosentpoeng fra april, stod hovedsakelig utviklingen i strømprisene.

Til tross for fallende veksttakt de siste månedene, er prisene på elektrisitet inkludert nettleie 13,2 prosent høyere enn for mai i fjor, skriver SSB. 

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. (Foto: Fartein Rudjord)

- Påskestøy

Tallene var som ventet, bekrefter sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

- De var veldig som ventet. Den underliggende inflasjonen på 1,6 prosent er litt lavere enn sist, men det er veldig mye påskestøy i tallene. Matvareprisene var lave i april grunnet tilbudsaktivitet, så de gikk veldig opp. Det var også dyrt å fly i påsken og billettprisene har falt mye siden, sier Bruce.

Den norske inflasjonen har falt kraftig siden i fjor sommer, da den lå på rundt 3,5 prosent. Dette handler om at importører er ferdige med å justere prisene sine, slik de så seg nødt til å gjøre etter kronesvekkelse, forklarer Bruce.

Les også: - Sjokkerende

Oppgangen på 1,6 prosent var imidlertid noe lavere enn Norges Bank hadde sett for seg. Sentralbanken ventet på forhånd en økning på 1,9 prosent.

- Lav lønnsvekst gir også lav inflasjon. Dette er grunnen til at vi ikke ser for oss en økning av styringsrenten på veldig lenge. Jeg tror vi vil ha inflasjon på dette nivået - eller ned mot én prosent de neste årene. Det er hovedgrunnen til at Norges Bank ikke vil sette opp rentene, men det blir nok heller ikke noe rentekutt. Økonomien går bedre og jeg tror sentralbanken har akseptert laverer inflasjon en stund, sier Bruce.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har Kim (32) kommet i bedre form av elsykling?
Episode 2: Påmelding. DN følger Kim Finseth (32) gjennom ett år mens han trener seg opp til Birkebeinerrittet 2017 - på elsykkel.
05:13
Publisert: