Torsdag morgen melder Statistisk sentralbyrå at nordmenns gjeldsvekst øker med 0,3 prosentpoeng til 5,8 prosent fra forrige måned.

Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske lånegjeld (K2) var 5,8 prosent fram til utgangen av september 2019, dette er en økning fra måneden før.

Veksten avtar for husholdningene

Tolvmånedersveksten i husholdningenes gjeld var 5,1 prosent fram til utgangen av september, ned fra 5,2 måneden før. Det vil si at ved utgangen av september utgjorde husholdningenes lånegjeld 3593 milliarder kroner.

Årets omgjøring av studielån til stipend er flyttet fra november til juli. Dette fører til at husholdningenes gjeldsvekst ligger på et lavere nivå sammenliknet med tidligere år, melder SSB.

I Handelsbanken Capital Markets morgenrapport skriver de at nedgangen til kredittveksten for husholdninger gjør at kredittveksten nærmer seg inntektsveksten. De skriver også at månedsveksten i kreditten til husholdningene indikerer videre nedgang i årsvekstraten fremover.

Sterkere utlånsvekst i banker og kredittforetak

Av publikums innelandske gjeld var 81 prosent utlån fra banker og kredittforetak ved utgangen av september. Tolvmånedersveksten i utlån fra banker og kredittforetak samlet var 5,9 prosent fram til utgangen av september, opp fra 5,6 prosent måneden før.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.