Når man ser på hvor mye pengemarkedsrenten Nibor har steget de siste ukene, skulle man tro Norges Bank hadde satt opp renten i desember.

Nibor er en rente som kan slå rett inn på boliglånsrenten. For en måned siden skrev DN at sist pengemarkedsrenten steg til dagens nivå, valgte landets største banker å sette opp renten på sine boliglån.

Siden den gang har Nibor fortsatt oppgangen, og er nå på sitt høyeste nivå på tre år.

Sist pengemarkedsrenten var på dette nivået, var boliglånsrenten på rundt tre prosent.

Hjelp DN med å kartlegge hvilke renter bankene tilbyr: ETTERLYSNING: Har du markedets beste boligrente?

Rentehopp fra USA

Nibor er avgjørende for hvilke renter norske banker kan tilby sine kunder. Når banker som DNB og Nordea låner ut penger til nordmenn som skal kjøpe bolig, så låner de penger i pengemarkedet.

Nibor er referanserenten i dette markedet, og derfor henger denne renten tett sammen med hva det koster for bankene å låne ut penger.

Det som i størst grad påvirker Nibor, er Norges Banks styringsrente. Når sentralbanken setter opp renten, pleier bankene å følge etter med rentehopp til sine lånekunder.

Andre ting kan også påvirke Nibor, og ifølge Pål Ringholm, som er kredittanalytiker i Sparebank 1 Markets, er det dette som har skjedd de siste ukene.

– Vi har fått en renteoppgang på rundt 0,25 prosentpoeng, tilsvarende en renteøkning fra Norges Bank, bare at denne kommer fra Donald Trump, sier Ringholm.

Kan bli verre i julen

Kredittanalytikeren forklarer at den norske pengemarkedsrenten i stor grad påvirkes av rentemarkedet i USA. Her har rentene steget denne høsten, noe Ringholm mener henger sammen med at USA gjennom sin pengebruk støvsuger markedet for likviditet. Dette henger igjen sammen med blant annet skattekuttene til president Donald Trump.

– USA må låne penger med begge hender, og driver med det største underskuddet de har hatt i fredstid, sier Ringholm.

En annen faktor som har bidratt til å drive opp de korte rentene, er urolighetene som har herjet finansmarkedene denne høsten.

Denne analysen deles i stor grad av Jostein Tvedt, som er sjefstrateg i Danske Bank Markets. Også han mener den norske renteoppgangen i stor grad skyldes forhold i USA, og at urolighetene i markedene har påvirket dette.

Samtidig trekker han frem sesongmessige variasjoner, som kan bidra til å holde Nibor høy en stund fremover.

– Vi har vært tidlig ute og advart mot lav likviditet og mye turbulens. Vi kan typisk få en volatil Nibor i romjulen, sier Tvedt.

Blir boliglånet dyrere?

Heller ikke Ringholm tror renteoppgangen går over før etter jul. En annen ting som kan trekke opp renten fremover, er at vi nærmer oss mars, da markedet venter en renteoppgang fra Norges Bank.

Høsten 2016 satte de norske bankene opp rentene til sine boliglånskunder, på grunn av en oppgang i pengemarkedsrenten som var mindre enn den vi ser nå. Sist Nibor var på dagens nivå, var i 2015. Da var boliglånsrenten til bankene på rundt tre prosent.

Generalspørsmålet blir derfor: Vil bankene sette opp renten denne gangen?

– Nei, jeg tror ikke det. Dette slår rett inn i inntjeningen til bankene, men de har nettopp økt renten mot norske låntagere. Denne renteoppgangen er nå spist opp. Samtidig har ikke bankene hatt noen tap i år, de har tjent gode penger. Derfor tror jeg ikke på noen renteoppgang nå, sier Ringholm.

Bankene selv har vanskeligheter for å kommentere egen rentesetting, av hensyn til konkurranse. Samtidig finnes det tegn på at flere banker har fått trøbbel med å holde renten lav.

Etter renteoppgangen i september fulgte de største bankene raskt etter med å heve boliglånsrentene sine. Samtidig var det flere av de mindre bankene som holdt igjen renteoppgangen.

Disse har økt renten nå. Dinbank, som kom best ut i DNs undersøkelse tidligere i høst med en rente på 1,97 prosent, har nå satt opp renten til 2,17 prosent. Det er fremdeles blant de laveste rentene på markedet for unge låntagere uten mye egenkapital. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er grunnen til at Norges Bank vil være forsiktig med å øke renten
00:00
Publisert: