Den norske kronen har vært i sterk motvind de siste månedene. Torsdag kveld handles kronen på sitt svakeste nivå mot euro på mer enn ti måneder. 

Flere analytikere har problemer med å sette fingeren på helt tydelige årsaker til at kronen svekker seg. Senioranalytiker Kristoffer Kjær Lomholt i Danske Bank Markets tror svekkelsen skyldes globale faktorer som sterke eurotall og råvarevalutaer som har underprestert, til tross for utmerkede tall fra Norge, som skulle tilsi en styrking av kronen. 

Sterke tall hjelper ikke

I en oppdatering til kundene skriver senioranalytikeren at økonomiske nøkkeltall fra Norge de siste ukene støtter opp om deres syn om et forbedret grunnlag for en sterkere krone, og at økende konsum, investeringer, bedring i arbeidsmarkedet og lysere utsikter i oljesektoren utgjør en ideell cocktail for en undervurdert valuta som kronen.

Når norske kroner likevel blir svekket, skyldes det blant annet en sterk euro som styrker seg på en langt mindre sannsynlighet for at høyrepopulistiske Marine Le Pen – som vil skrote euroen – vinner det franske valget, sterke nøkkeltall fra euroområdet og råvarevalutaer som har underprestert, mener Lomholt. Råvarevalutaer blir sett på som nasjonale valutaer som er nært knyttet til prisendringer i råvarer slik som olje. 

Han peker på likheten i valutabevegelsene til råvareland som Canada, Australia, New Zealand og Norge som et forbløffende eksempel på at markedet ikke leter etter en bestemt råvare, men råvarer generelt. 

Lik utvikling tross ulike råvarer

Lomholt forklarer at alle disse landene er avhengige av råvareeksport. Australia eksporterer jernmalm, New Zealand meieriprodukter, Canada olje, og Norge som kjent olje. Den politiske usikkerheten treffer også forskjellig der Norge er avhengig av europeisk politikk, Canada av Trump og handelsavtaleforhandlinger, mens New Zealand og Canada er mer avhengig av forholdet mellom Kina og USA. 

Trump endrer Asia-strategien: – Risikofylt og farlig

Senioranalytikeren tror vendepunktet i den globale konjunktursyklusen kombinert med en streng amerikansk pengepolitikk er kjernen til at råvarelandene, deriblant Norge, gjør det dårlig mot euro.  

– Vanskelig å se noen åpenbare triggere

– Den innenlandske situasjonen for en sterkere krone er blitt så dominert av utfordrende eksterne forhold at det i nær fremtid er vanskelig å se noen åpenbare triggere for en reversering, skriver Lomholt. 

Han mener at den svake kronen på mellomlang sikt burde tas imot med åpne armer av Norges Bank ettersom den reduserer risikoen for at inflasjonen faller videre.

Erik Bruce sa til DN tidligere denne uken at en mulig forklaring på den svake kronen kan være at noen ser for seg av får lav inflasjon og at Norges Bank blir tvunget til å kutte renten. 

– Jeg tror det er en del utlendinger som tenker at det er mulighet for at Norges Bank vil kutte rentene på grunn av lav inflasjon. Det som er problemet med forklaringen er at det ikke er priset noe sånt inn i rentemarkedet, sier Bruce, og legger til at investorene i valutamarkedet i så fall må tenke annerledes enn i rentemarkedet.

Tror usikkerhet rundt Opec utfordrer kronen

Torsdag bestemte Norges Bank seg for å holde renten uendret på 0,50 prosent. Kronen har svekket seg med godt over én prosent mot euro siden Norges Bank kom med rentebeslutningen klokken 10.00 torsdag formiddag. Svekkelsen har tiltatt i styrke etter hvert som oljeprisen utover kvelden har falt godt under 50 dollar fatet til sitt laveste nivå så langt i år. 

For Norge sin del henger kronekursen i stor grad sammen med hvordan det går med oljeprisen. Lomholt mener markedet har gått fra å være skråsikre på en forlengelse av kuttavtalen til Opec til å så tvil om oljekartellet vil fortsette å kutte i produksjonen, og trekker frem det som nok en utfordring for kronen, gitt den svake oljeetterspørselen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse løper i Usain Bolts fotspor
Champs er Jamaicas største idrettsarrangement. Bak de kritthvite karibiske strendene, backbeatrytmer og lokalpils, kjemper Jamaicas yngste spurtfantomer som om livet stod på spill. Møt de raskeste menneskene i verden.
02:10
Publisert: