Det slår valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets fast i en rapport.

Han sier årsstarten for kronen er den verste siden kronen begynte å flyte fritt med inflasjonsmål ved årtusenskiftet. Men han understreker at vi tross alt bare er en uke inne i det nye året.

– Jeg tror dette kan skifte. Brå bevegelser pleier ikke å vare, sier Østnor.

Kronen tapte forrige uke 2,5 prosent av verdien mot euro og 4,3 prosent mot dollar. Fredag ettermiddag kostet en euro 10,72 kroner, mens dollaren kostet 10,19 kroner.

– Sterkere dollar og lavere oljepris demper interessen for den norske kronen, sier valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken.

Han sier første kvartal er tradisjonelt meget sterkt for kronen mot andre valutaer som dollar og euro. Men forrige uke startet med knall og fall for den norske valutaen.

Faller med energiprisene

Østnor og Knudsen forklarer at gassprisene falt markant gjennom hele desember fordi lagrene i Europa er velfylte og været forholdsvis mildt. I tillegg gjør koronaen at den økonomiske aktiviteten i Kina faller, og dermed også etterspørselen etter energi.

– Da gassprisene fortsatte å falle etter nyttår dro det med seg oljeprisen, og dermed også kronen, sier Østnor.

30. desember i fjor lå prisen på nordsjøolje på 87 dollar fatet, mens den fredag ettermiddag hadde falt til godt under 80 dollar.

Fallende oljepris er nesten uten unntak en faktor som presser kronen nedover.

Brutte forventninger

Østnor mener også at psykologien i markedet kan ha spilt inn, da forventningene om sterkere krone på nyåret ble brutt.

– Vi startet året med en forventning om en sterkere krone, fordi dette er den historiske tendensen. Overraskelsen over at det motsatte skjedde kan ha forsterket fallet, sier Østnor.

Knudsen trekker også frem den sterke dollaren, båret frem av at amerikansk økonomi går nokså greit om dagen. Fredagens sterke arbeidsmarkedstall befester dette inntrykket.

Rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken.
Rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken. (Foto: Per Thrana)

Samtidig har rentedifferansen i Norge og eurosonen økt, noe Kristiansen sier svekker kronen. Europeiske markeder har også gjort det bedre enn de amerikanske, hovedsakelig på grunn av lavere enn ventet inflasjonstall. Lavere energipriser vil bidra til å presse inflasjonen i Europa ned også fremover.

– Markedene er blitt litt mer positive, særlig i Europa. Men fortsatt er det en spent og avventende stemning i markedene, sier Knudsen.

Østnor i DNB har tro på at ting roer seg ned fremover og han holder fast ved prognosene for kronen på 10,50 mot euro og 10,00 mot dollar de neste tre månedene. Han begrunner dette også med at året sannsynligvis startet med at mange spekulanter var inne i kronen, og at de dumpet kroner raskt da de så at veddemålet på sterk krone ikke slo til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.