Da kronekursen kollapset i midten av mars, svekket kronen seg til 12 kroner mot dollar og 13 kroner mot euro. Analytikerne kalte det en «historisk svekkelse», men den kronestyrkelsen som har pågått siden da, er like historisk.

Den verste svekkelsen ble raskt reversert da kronen styrket seg ti prosent på én uke i slutten av mars. De siste to ukene har kronekursen satt fart på ny. Forrige uke styrket den seg over fem prosent mot dollaren, noe som kun har skjedd et par håndfull ganger tidligere.

Nå koster en dollar 9,27 kroner, noe som er mindre enn i februar, måneden før koronakrisen rammet norsk og global økonomi for fullt.

Kraftig oljeprisoppgang

Erica Blomgren Dalstø, sjefstrateg i SEB, forklarer at det var to ting som skjedde forrige uke. Det ene ga en kraftig oppgang i oljeprisen.

– I løpet av helgen ble Opec enige om å forlenge produksjonskuttene på 9,7 millioner fat olje om dagen til ut juli, forteller Blomgren Dalstø.

Det gjør at oljeprisen er opp 2,2 prosent mandag morgen til 42,8 dollar fatet. Oljeprisen er dermed opp 45 prosent den siste måneden. Samtidig er den fremdeles rundt 25 prosent lavere enn i februar.

– Kronen henger fremdeles tett sammen med utviklingen i oljeprisen. Korrelasjonen er veldig sterk, både når det gjelder retning og størrelse på bevegelsen. Den styrkelsen vi har sett i kronen henger sammen med økende oljepris og forventning om ytterligere produksjonskutt fra Opec, sier Blomgren Dalstø.

Svakere dollar

En annen faktor som er viktig for kronekursen, er stemningen i finansmarkedene. Når investorene blir nervøse, flykter de fra små valutaer som den norske, mot trygge havner som dollar og yen.

Etter full panikk i markedene i mars, er det nå svært god stemning. De amerikanske børsene steg rundt fem prosent forrige uke, noe som var tredje uke på rad med kraftig oppgang.

– Den andre grunnen til kronestyrelsen er at dollaren har begynt å svekke seg. En normaliserende risikoappetitt og stigende aksjekurser har begynt å tynge dollaren, sier sjefstrategen.

Blomgren Dalstø viser til at nå som alle sentralbankene har kuttet styringsrenten til null, er det ikke lenger noen rentefordel i favør USA, slik at investorene i mindre grad kjøper amerikanske statspapirer, noe som også bidrar negativt for dollaren.

Selv om kronen har styrket seg mye også mot euro, er det fremdeles et godt stykke igjen før euroen koster like mye som før koronakrisen.

Euroen kostet rundt ti kroner i februar, og ligger nå på 10,49 kroner.

– Vi synes fortsatt det er rom for at kronen kan styrke seg ytterligere. Det er selvfølgelig usikkerhet knyttet til oljeprisen, og for at den positive trenden til kronen skal fortsette er det viktig at vi ikke får et tilbakeslag i oljeprisen, sier Blomgren Dalstø, som likevel mener den største risikoen ligger et annet sted.

Risiko i markedet

Sjefstrategen viser til hvordan børsene har steget kraftig og nå priser inn en svært rask økonomisk rekyl. Den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 har steget nær 40 prosent de siste 50 dagene, noe som er den beste 50-dagersperioden siden 1933.

– Den største risikoen er den positive stemningen i markedet. Markedet er mye mer positiv enn makroøkonomiske data skulle tilsi, og dersom aktørene skulle begynne å legge større vekt på politisk risiko eller revurdere scenarioet om en rask økonomisk innhenting, kan det være en trigger for at dollaren igjen vinner terreng, noe som er negativt for kronen, sier Blomgren Dalstø.

Den største risikoen er den positive stemningen i markedet
Erica Blomgren Dalstø

Signal om videre styrking

En annen som ser for seg at kronen kan styrke seg videre, er Joachim Bernhardsen, senioranalytiker i Nordea Markets.

I en rapport mandag morgen viser han til hvordan den kraftige oljeprisoppgangen har gitt medvind for kronen. Han viser videre til en teknisk analyse, hvor kronen mot euro nå ligger på nivåer med gode støtte, og at kronen mot euro kan være i ferd med å bryte gjennom nivået for 200 dagers glidende gjennomsnitt.

– Om dette nivået brytes, vil det være et signal om mer kronestyrkelse fremover, skriver Bernhardsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.