Kronen er markert svekket mot euro gjennom det siste døgnet. Mens en euro tirsdag morgen ble handlet til like i underkant av 9,52 kroner på det rimeligste, ble det tirsdag kveld handlet til så mye som 9,67 kroner. Fra billigste til dyreste nivå skilte det altså 16 øre. Dette er en uvanlig stor bevegelse.
– Det var en brutal dag, skriver valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i en oppdatering som ble sendt ut kundene sent tirsdag kveld.
Onsdag morgen har kronen stabilisert seg på rundt 9,65 kroner for en euro. Vi må helt tilbake til vinteren 2015/2016 for å finne forrige gang kronen var svakere.
Østnor mener høstens utvikling i kronen kan oppsummeres på følgende måte:
– Gode nyheter er ingen nyheter, negative nyheter får markedet til å springe mot utgangen, skriver DNB-strategen.
Sterkere euro
DNB-strategen mener utviklingen gjennom tirsdagens handel i hovedsak kan forklares med følgende faktorer:
- Oljeprisen falt over en dollar i løpet av handelen.
- I motsetning til hva man kanskje skulle tro, fikk ikke kronen noe støtte av at det tirsdag kom flere gode nøkkeltall for norsk økonomi. Bnp-tallene for tredje kvartal viste en vekst som var bedre enn ventet og forbrukertillitsindeksen fra Finans Norge viste ytterligere oppgang i husholdningenes optimisme
- Tirsdag kom det dessuten svenske inflasjonstall som var noe lavere enn ventet, noe som kan ha ført til at markedsaktørene nå konkluderer med at sentralbanken vil fortsette med støttekjøpene av statsobligasjoner og skyve første renteøkning ut i tid. Dermed svekket også den svenske kronen seg markert, noe som kan ha gitt ytterligere svakhet til den norske valutaen.
- I tillegg kom det flere sterke nøkkeltall fra Tyskland, med sterkere bnp-vekst og forventningsindikatoren ZEW som steg til det høyeste nivået på seks år. Dermed gikk euroen sterkere mot alle andre valutaer, inkludert den norske.
Trosser gode nøkkeltall
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sendte onsdag morgen ut en morgenrapport til kundene med tittelen: «Til orientering: Det går veldig bra i norsk økonomi».
Det ser imidlertid ikke ut som aktørene i valutamarkedet er like sterke i troen, til tross for at veksten i norsk økonomi er sterkere enn ventet.
– Jeg ble styrket i troen på at Norges Bank oppjusterer renteprognosen markant i desember etter gårsdagens norske tall. Valutamarkedet deler tydeligvis ikke det synet eller bryr seg lite, skriver Bruce.
– Oljeprisen falt en del på ettermiddagen i går og det hjalp nok til, men oppgangen startet før det. Beste forklaringen jeg kan komme med er at vi fikk både svake inflasjons- og boligpristall fra Sverige og svenske kroner svekket seg mye. Kanskje utenlandske investorer ser Norge og Sverige under ett og frykter et boligpriskrakk. Nå er det neppe mange utenlandske investorer som leser DN, men kan jo være noen nordmenn ble skremt av Sparebank 1 Markets advarsel om risikoen for en boligpris-«apokalypse», skriver sjefanalytikeren.(Vilkår)