Det britiske analyse- og rådgivningsfirmaet Capital Economics er ute med et nytt notat som tegner et lysere bilde for den norske kronen.

Til tross for et solid løft i oljeprisen de siste månedene og økonomer som er blitt mer enige om at neste renteøkning kommer i september, har ikke den norske kronen styrket seg særlig. Capital Economics tror det vil endre seg snart.

Sterkest av de største

Den norske kronen tilhører de såkalte G10-valutaene, en gruppe av de mest handlede valutaene i verden. Om Norges Bank setter opp renten i september, vil den bli den første sentralbanken blant disse G10-landene som gjør det. Capital Economics indikerer at Norges Bank kommer til å sette opp renten i september.

Sentralbanken legger fire ganger i året frem oppdatert rentebane som sier noe om når og hvor mange ganger man venter renten blir satt opp eller ned. Capital Economics' økonom David Oxley tror ikke virkeligheten har helt sunket inn og venter at kronen vil styrke seg fremover. Faktisk tror han kronen vil være den av G10-valutaene som styrker seg aller mest mot euro.

«Vi venter at kronen blir den sterkeste G10-valutaen mot euro fra nå og frem til slutten av året», skriver han.

Ved utgangen av året tror han en euro vil koste 9,50 kroner. I dag koster en euro 10,11 kroner.

– Priset inn

– Markedet er nok mer avventende enn det vi kanskje kan få inntrykk av hva gjelder kroner, sier rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken.

Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken.
Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Handelsbanken tror kronen vil styrke seg litt mot euro og at den vil ligge på 9,95 kroner ved utgangen av året.

Knudsen sier kronen og andre råvarevalutaer allerede har styrket seg godt det siste drøye året.

– Det som etter hvert begynner å komme til syne er at veldig mange av forventningene er priset inn i markedet, og dermed reflekterer nok mye av dagens posisjonering mye av det som allerede er ventet av markedsaktørene fremover, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.