Det er til dels store bevegelser i valutamarkedet, og svenskekronen er blant valutaene som faller kraftig.

Tidligere i sommer var den norske og svenske kronen verdt nesten det samme, vel 98 norske for 100 svenske kroner. Nå koster det bare vel 90 norske kroner for 100 svenske, til glede for grensehandlere og til ergrelse for norske kjøpmenn langs svenskegrensen.

Bare den siste måneden har svenskekronen svekket seg seks prosent mot norske kroner. For et år siden var nabokronen verdt mer enn den norske, men den har siden svekket seg med over 11 prosent.

Riksbanken, den svenske sentralbanken, har over tid solgt svenske kroner for å bygge opp de svenske valutareservene.

Sjefanalytiker Carl Hammer i storbanken SEB er kritisk til Riksbankens politikk, i en situasjon med høy inflasjon og store utfordringer foran vinteren, med blant annet høye energipriser. Han kjøper ikke Riksbankens argumentasjon om at kronesalgene på nesten 12 milliarder svenske kroner i måneden er «ubetydelige og har ingen markedseffekt». Han påpeker i et intervju med avisen Dagens Industri tirsdag at dette tilsvarer over halvparten av overskuddet på handelsbalansen, tilsvarende rundt 2,5 prosent av brutto nasjonalproduktet.

Hammer oppfordrer Riksbanken-sjef Stefan Ingves om å «dra til skikkelig» for å styrke den svenske kronen. Han er mest bekymret for den knallsterke dollaren, som har styrket seg over 18 prosent mot svenskekronen siden nyttår. I første omgang vil han ha slutt på kjøpene av utenlandsk valuta, som han mener svekker den svenske valutaen. Han etterlyser også en kraftig innstramning i pengepolitikken i Sverige for å hindre valutafallet.

Større usikkerhet i økonomien og lav risikovilje bidrar også til at den svenske kronen svekker seg.

Dollar sterkere enn euro

Euroen har også svekket seg kraftig mot dollar, men mindre enn svenskekronen. Fra nyttår er euroen nå verdt vel 13 prosent mindre mot dollar, og en dollar er nå verdt mer enn en euro.

Hammer påpeker at Europa er på vei inn i en skikkelig lavkonjunktur i vinter, og har tror euroen vil falle ned mot 0,95 dollar mot én euro.

Den norske kronen har klart seg noe bedre enn euroen og mye bedre enn svenskekronen, mot dollar. Siden nyttår har amerikanske dollar styrket seg ti prosent mot norske kroner. Men siden midten av juli, da en dollar kostet godt over ti kroner, har den norske valutaen styrket seg over fem prosent og en dollar koster nå 9,70 kroner.

Både aksjemarkedet og valutamarkedet har nå oppmerksomheten rettet mot Fed-sjef Jerome Powells tale på sentraløkonomtoppmøtet i Jackson Hole fredag. Håpet er at han vil signalisere av inflasjonen nå er over toppen, i motsatt fall kan det bli stygt både på børsene og ellers i markedene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.