Det globale raset i aksjemarkedene sender kronen markert svakere tirsdag morgen. Den norske valutaen svekkes mot samtlige av de ni andre store valutaene i verden.

I 07.40-tiden tirsdag koster en euro 9,73 kroner, noe som er rundt 13 øre mer enn de sterkeste nivåene mandag.

Mot dollar er kronen rundt 14 øre svakere enn nivåene fra mandag morgen. En dollar koster i skrivende stund 7,84 kroner.

Utviklingen det siste døgnet ligner tidligere bevegelser i perioder med stor markedsuro. I slike situasjoner rømmer investorer gjerne mot antatt trygge havner i markedene som sveitserfranc og yen.

– Sunt med en korreksjon
Terje Erikstad, innholdssjef i DN, kommenterer dagens kursfall.
01:24
Publisert:

– Svekkelsen av kronekursen henger nok sammen med det svake risikosentimentet og kommer på tross av positive makrotall for norsk økonomi den siste tiden. Publiseringen av boligprisstatistikken i går så heller ikke ut til å være opphavet til bevegelsen, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i morgenrapporten fra DNB Markets tirsdag.

Fryktindeksen rett til værs

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets mener det er frykten som styrer utviklingen i finansmarkedene. Den amerikanske volatilitetsindeksen Vix, som måler forventede svingninger i aksjekursene fremover, steg mandag kveld steg til det høyeste nivået siden august 2015.

– Jeg skal ikke prøve å gi noen smarte forklaringer på det som nå skjer, utover at frykten har tatt overhånd. Vix-indeksen, eller fryktindeksen på folkemunne, har steget kraftig. Det var ingen nyheter eller nøkkeltall i løpet av gårsdagen som kan forklare de utslagene vi så, skriver Olsen i morgenrapporten fra Nordea Markets tirsdag.

Sjeføkonomen peker på at kronen får merke den kraftige markedsturbulensen.

– Uroen har også slått ut i vår lille og lite likvide krone som langt fra blir sett på som noen trygg havn i slike situasjoner, skriver Olsen.

– Lavere oljepris som følge av risk-off stemningen i markedet hjelper heller ikke, legger han til.

Spotprisen på nordsjøoljen Brent er tirsdag morgen på 66,92 dollar per fat. (Vilkår)

Forsiden med de tre løpende aksjemeglerne er ikonisk. Slik opplevde de historiens mest dramatiske dag på Oslo Børs
De ble selve bildet på børskrakket. Slik husker de den dramatiske dagen på Oslo Børs.
08:09
Publisert: