Norges Bank vil kjøpe valuta på vegne av staten tilsvarende 3,5 milliarder kroner per dag i september 2022, skriver sentralbanken i en oppdatering. Det innebærer at sentralbanken vil selge norske kroner.

Det er langt mer enn ventet.

Konsensus var ifølge DNB Markets en uendret kurs på valutakjøpene på 1,5 milliarder kroner per dag, mens DNB mente Norges Bank ville øke kjøpene til 2,5 milliarder kroner per dag.

Norges Bank gjennomfører valutatransaksjoner på oppdrag fra Finansdepartementet knyttet til bruken av petroleumsinntekter over statsbudsjettet og til sparing i Statens pensjonsfond utland.

Kronen svekket seg mot både euro og dollar etter at meldingen ble kjent. En euro kostet 9,91 kroner rundt klokken 10.30, mot 9,81 kroner like før klokken 10.00. Dollaren ble også om lag ti øre dyrere, og koster nå 9,89 kroner.

Etterslep

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken sier at det var en forventning om at valutakjøpene ville øke i september.

– Det som var blitt gjort av valutakjøp gjennom sommermånedene har vært på den lave siden. Bakteppet er en avstand mellom det Norges Bank har gjort av kjøp den siste tiden og den faktiske situasjonen for inntektene fra olje- og gassektoren, sier Knudsen.

Knudsen påpeker at salg av 3,5 milliarder kroner er «rekordhøyt».

– Det har aldri vært et større beløp før, sier han.

Analytikeren påpeker samtidig at det var overraskende da Norges Bank reduserte valutakjøpene fra to milliarder til 1,5 milliarder i sommermånedene.

– Sett i lys av de skyhøye gassprisene, har statens inntekter økt kraftig. Men det har vært vanskelig å time dette, når du ser på prisutviklingen i gassmarkedet. Det er en forventning om at det gjøres månedlige endringer med utgangspunkt i det som skjer i dette markedet, men her opereres det med et visst etterslep.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.