Valutamarkedet reagerte momentant med å styrke den norske kronekursen med rundt fem øre mot både euro og dollar etter at Norges Bank kunngjorde at styringsrenten heves med 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent.
Kronekursen gjorde flere nervøse utslag både før og etter rentehevingen, men utover dagen stabiliserte det seg på 9,98 kroner for en dollar og 10,50 kroner for en euro.
Til tross for styrkelsen torsdag morgen, er kronen fremdeles på historisk svake nivåer mot både euro og dollar.
På forhånd var det knyttet sjeldent stor spenning til rentemøtet, og markedsaktørene har vær delt i synet på om de ventet en renteheving på de sedvanlige 0,25 prosentpoengene, eller en dobbel renteheving på 0,50 prosentpoeng.
Første doble på 20 år
De fleste norske ekspertene ventet en vanlig renteheving på en kvart prosent.
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache overrasket likevel og flesket til med en dobbel renteheving – den første på 20 år.
Samtidig varsler hun flere rentehevinger fremover.
– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp til 1,5 prosent i august, sier Wolden Bache i en pressemelding.
Fremdeles svært svak
De siste ukene og månedene har kronen svekket seg betydelig i takt med det globale børsfallet – spesielt mot dollaren, som nå er på sitt dyreste siden frykten for koronapandemien herjet i markedene våren 2020.
Kronesvekkelsen som har pågått de siste ukene har overrasket økonomene i sentralbanken, og i pengepolitisk rapport skriver de at dette skyldes at usikkerheten i de globale finansmarkedene har økt.
«Dersom usikkerheten internasjonalt avtar raskere enn ventet, kan kronen styrke seg mer enn anslått. Skulle oljeprisen falle mer eller usikkerheten i finansmarkedene vedvare, kan kronen holde seg svakere enn anslått», heter det i rapporten.
Mindre optimistisk
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener Norges Banks globale vekstprognoser er svært optimistiske.
– Vi er nå betydelig mindre optimistisk enn Norges Bank i synet på både global og norsk økonomi, og venter en global avmatning rundt årsskiftet, drevet av en kraftig innstramning av den globale pengepolitikken, sier han i en kommentar til rentebeslutningen.
– Samtidig vil sannsynligvis energiprisene bli liggende relativt høyt, og de finansielle betingelsene har forverret seg betydelig, legger han til.
Videre påpeker Jullum at han tror sentralbanken vil heve renten med 0,25 prosentpoeng på de fire gjenværende rentemøtene i år, slik at styringsrenten ligger på 2,25 prosentpoeng ved utgangen av året. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.