De siste ukene har kronen styrket seg markant, en utvikling som har fortsatt inn i denne uken. Nordea Markets analytiker Joachim Bernhardsen mener dette først og fremst henger sammen med at oljeprisen har steget.

– Oljeprisoppgangen har gitt bra støtte til kronen den siste tiden, skriver analytikeren i en rapport tirsdag morgen.

Mandag kveld steg oljeprisen til over 85 dollar fatet, noe som er det høyeste nivået siden høsten 2014.

Tilbake til fundamentet

Bernhardsen mener at kronekursen og oljeprisen ikke har fulgt hverandre så tett gjennom sommeren, da kronen svekket seg samtidig som oljeprisen steg.

– Dette var i en periode hvor også den svenske kronen svekket seg betydelig og trolig ble den norske kronen rammet av negative smitteeffekter. Nå, hvor den svenske kronen har styrket seg og stabilisert seg, ser vi at den norske kronen i større grad reagerer på fundamentale forhold, skriver analytikeren.

Oljeprisoppgangen fra mandag kveld har ikke slått ut i en sterkere kronekurs så langt, noe Bernhardsen tror henger sammen med at kronen har styrket seg mye de siste ukene.

I løpet av september har kronen styrket seg drøye 30 øre mot euroen, som tirsdag morgen koster 9,44 kroner. Det er det sterkeste nivået siden juli.

Et annet poeng er at euroen har svekket seg som følge av budsjettavtalene som ble lagt frem på fredag før helgen, og at dette er en del av forklaringen til at kronen har styrket seg så mye mot euroen.

Sterkeste på over ett år

Enda mer tydelig blir kronestyrkelsen hvis man ser på den importveide kronekursen I44, hvor kronen måles mot valutaene til Norges viktigste handelspartnere. Denne valutakursen er viktig, fordi det er den Norges Bank legger vekt på når de skal sette styringsrenten.

Tirsdag morgen er den importveide kronekursen på 102,28, noe som er det sterkeste nivået siden august i fjor.

Danske Banks valutaanalytiker Kristoffer Kjær Lomholt er uenig i at oljeprisen har vært viktig for kronestyrkelsen de siste ukene.

– Oljeprisen har steget de siste månedene, men dette har vært drevet av geopolitiske forhold, ikke økt etterspørsel. Oljeprisen er ikke like viktig for kronekursen når den drives av politiske forholdt, sier Lomholt.

Peker på fire motvinder

Analytikeren peker derimot på at kronen har hatt fire motvinder de siste månedene, og at disse vindene nå er i ferd med å snu. De fire motvindene er:

  1. Sesongmessige variasjoner: På sommeren er likviditeten i den norske krone lav, noe som ofte gjør at den svekker seg mot andre valutaer.
  2. Global risikoappetitt: De siste månedene har det globale markedet vært mindre lysten på å ta risiko, noe som henger sammen med handelskrigen, styrkelsen av dollar og urolighetene i flere fremvoksende markeder.
  3. Svekkelsen av svenske kroner: Historien har vist at ned norske kronen ofte har fulgt etter den svenske, fordi utenlandske investorer handler de to valutaene sammen.
  4. Den fjerde faktoren er volatiliteten i pengemarkedsrenten Nibor.

Lomholt mener alle disse fire faktorene nå er i ferd med å snu, eller har snudd allerede. Likevel ser han ikke for seg de helt store bevegelsene i kronekursen denne uken, blant annet fordi det er høstferie i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nye dronebilder viser omfanget av jordskjelv og etterfølgende tsunami i Indonesia
00:56
Publisert: